И средните училища ще предлагат обучение чрез работа, предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за професионалното образование

Единадесетокласниците, които се обучават по дуалната система, ще получават възнаграждение не по-малко от 120 лева, а зрелостниците – поне три пъти максималния размер на месечната стипендия (3 х 60 лв). Това решиха членовете на парламентарната Комисия по образованието и науката, които приеха на второ четене промени в Закона за професионалното образование и обучение.

Новият документ регламентира ролята и функциите на наставника, определя задачите и изискванията към учителя методик и към преподавателя методик. Законът разширява обхвата на училищата, в които се осъществява обучение чрез работа със средните училища с професионални паралелки. Гарантират се условията за съответствие на професионалното  обучение с потребностите на бизнеса. Едно от изискванията е актуализиране на учебните програми поне веднъж на 5 години. Въвеждат се строги правила към работодателите, които ще могат да обучават учениците по дуалната система. Регламентира се и създаването на информационна база данни за фирмите, които отговарят на изискванията на качествено дуално образование.

От 2004 г. броят на центровете за професионално обучение непрекъснато расте и към края на 2017 г. те са 1057. Само през април т.г. са извършени проверки на 6000 свидетелства за професионална квалификация. В 2000 от тях са открити технически грешки, а 2000 са се оказали невалидни. За тази цел се предвижда увеличаване на контрола спрямо тях.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.