Беседи за агресията в ОУ „Княз Александър I“ и Арменското училище по повод  Деня на розовата фланелка, послания за толерантност върху хартиени тениски отправиха учениците от ЕГ „Иван Вазов“

120 деца от СУ “Никола Вапцаров” изписаха с телата си “Не на тормоза”. Те се събраха в училищния двор, за да отправят своето послание срещу агресията. За поредна година почти всички училища от областта и множество детски градини отбелязаха Деня на розовата фланелка.

Инициативата датира от 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

В ОУ “Княз Александър I” и в Арменското училище  се проведоха беседи за агресията сред подрастващите. Униформени и психолог от Детска педагогическа стая в Четвърто районно управление  коментираха с шестите и седмите класове отговорностите на децата и законовите разпоредби,  след което последва демонстрирация на източни техники за самоотбрана.

Ученическият парламент на ЕГ „Иван Вазов“ организира поредица инициативи. В часа на класа гимназистите научиха повече за историята на Деня на розовата фланелка, а всяка от паралелките направи своетото послание за толерантност, разбирателство, приятелство и хармония в човешките взаимоотношения. То беше изписано върху розова хартиена фланелка. Председателите на класовете закачиха посланията на таблото до училищната библиотека. Ученици и учители облякоха розови фланелки и се обявиха против всякакъв акт на насилие и тормоз. Комисия от представители на Ученическия парламент избра победителите в конкурса “Най-розов клас”.

Децата от ОУ „Елин Пелин“ отбелязаха днешния ден с „Песента на доброто“ и пуснаха в небето десетки розови балони.

„Нека доброто да започне от нас” – под този девиз мина днешният ден в ОбУ „Йордан Йовков”. Учениците написаха своите послания за приятелство, а кулминация беше „розовата торта”, изработена от децата. Всяко парче от нея съдържаше както полезни съвети, така и призив към родителите  –  да си поговорим за веселите и трудните неща. Полетелите към небето розови балони понесоха посланията на децата против насилието.

Защо трябва да бъдем приятели и да правим добро, въпреки различията помежду си, показаха с песен, танц и стихотворения малчуганите от ДГ „Щастливо детство“ в район „Източен“.

„Не на тормоза“ казаха и учениците от ОУ „Христо Ботев”. Учители и ученици се облякоха в розово и накичиха с послания за толерантност дърво в школския двор.