Участниците в регионалната среща на иновативните училища представиха постижения в областта на математиката и природните науки, технологиите и професионалното обучение, гражданското образование и личностното развитие

Постиженията си в областта на математиката и природните науки, технологиите и професионалното обучение, гражданското образование и личностното развитие представиха участниците в четвъртата регионална среща на иновативните училища от Пловдив и областта. Домакин на форума за обмяна на добри практики, който бе открит от началника на РУО Рангел Райчев, бе Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“.

12 училища споделиха свои добри практики, довели до трансформация на учебния процес и методиката на обучение. Стартът бе даден от домакините от МГ. Директорът Веселина Карапеева постави акцент върху иновациите в науката и постиженията от учениците от гимназията.

„Иновацията е искра на прозрение да изследваме проблем или феномен, който е актуален или ще се появи в бъдеще. Професионалните гимназии трябва да подготвят учениците за свят, в който технологиите са във всички индустрии“, заявиха от ПГ по електротехника и електроника, чиято тема бе „Изкуственият интелект като елемент от STEM“. Преподавателският екип защитава тезата, че процесът на създаване на абстрактни модели на заобикалящия ни свят е важен не само за развитието на изкуствения интелект, но ще допринесе и за развитие на интелектуалните умения на учениците.

От ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“ Пловдив презентираха как методът на Мария Монтесори може да е приложим за обучението на гимназисти, които овладяват професия. Учители от гимназията обединиха усилия с колеги от четири държави (Италия, Испания, Португалия, Латвия) да оценят приложимостта на Монтесори способите при усвояването на занаят, като се придържат към европейската система за акумулиране и трансфер на кредити, придобити чрез професионално образование и обучение ECVET.

За интерактивност и интердисциплинарност в обучението говориха представителите на ОУ „Елин Пелин“. Гражданското образование бе темата на СУ „Софроний Врачански“, което представи опита си с паралелките, изучаващи този предмет. Първоначално по иновативния проект са включени деца от начален етап, впоследствие е разширена с ученици от прогимназиален. Целта е да се формират модели на поведение, социални и граждански компетентности, индивидуални заложби. Съвместната работа с партньори бе споделена от ОУ „Петър Бонев“ – Перущица.

Във втория панел се представиха основни училища от Пловдивска област. „Възможностите дебнат отвсякъде“ бе тезата на „Христо Ботев“ Стамболийски, ОУ „Петър Берон“ акцентира върху ограмотяването по английски език, ОУ „Дядо Иван Арабаджията“ от с. Царацово сподели опита си за учене чрез игра. Учителите от ОУ „Генерал Карцов“ в с. Христо Даново и от ОУ „Христо Г. Данов“ в с. Розино представиха своите форми на обучение – „Нови думички ще зная като пея и играя“ и „Дигитална математика“. СУ „Христо Смирненски“ – Хисаря презентира иновативна учебна програма „Нетрадиционни изкуства“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.