200 души аплодират пловдивския младежки оркестър „Франк Мартен плейърс” в катедралата „Сан Карло” в Швейцария

20938682_1616179361748538_217588504_n

В 12-дневна вълшебна приказка се оказаха главни герои талантите от младежкия камерен оркестър „Франк Мартен плейърс”. Пловдивските дарования участваха в уъркшоп на музикалния остров Райнау. Базата е създадена специално за инструментално обучение на музиканти от цял свят и талантите на НУМТИ „Добрин Петков” имат шанса да бъдат там за трета поредна година.

12-те дни обучение при световноизвестния диригент и цигулар Робърт Бокор завърши с бляскав концерт в католическата църква „Сан Карло” в курортното градче Ленцерхайде. Концертът е част от летния афиш на швейцарския зимен център. Взискателната публика аплодира продължително музикантите. Повече от 200 души станали на крака, за да подкрепят момчетата и момичетата от града на тепетата.

20938901_1616179715081836_2043418374_n

Създателката на формацията Галина Врачева била неотлъчно до тях и им дала първи уроци по импровизация. Ненадминатата пианистка и Анита Хамер Кауфман, която се занимава с благотворителност в България вече 28 години, организирали и третото лятно турне за децата.

„Франк Мартен плейърс” е първият юношески оркестър за съвременна класическа музика, създаден от водещи културни институти в Швейцария и Националното училище за музика и танц „Добрин Петков” в Пловдив. Имената, които стоят зад този проект, са на проф. Галина Врачева – концертиращ пианист, композитор и клавирен педагог с международна кариера и Ариан-Терез Мартен – дъщеря на композитора Франк Мартен. В състава на оркестъра влизат 14 дарования между 13 и 20 години – бивши и настоящи възпитаници на НУМТИ, които свирят на контрабас, виола и цигулка. Всички са селектирани да участват в оркестъра след сериозен конкурс.

Децата са гости на един от 150-те най-добри хотели в Швейцария – Shhweizerhof. Собственикът на хотела, който е шеф на Асоциацията на хотелиерите в Швейцария – Андреас Ландолф, пожелал оркестърът да бъде негов гост. След като той и съпругата му чули изпълненията на децата миналата година в Сейнт Гален, настояли те да домакинстват следващото им турне.

Пловдивската публика ще чуе „Франк Мартен плейърс” по време на Международния музикален фестивал „Тримонтиада”, който ще се проведе на 8 и 9 септември под тепетата. „Виена танцува валс с Пловдив на сцената на Античния театър” е заглавието на първата проява с участието на Виенския камерен оркестър и пловдивския младежки камерен оркестър „Франк Мартен плейърс“. Диригенти на вечерта са Виолета Стоянова, Пламен Проданов и Рани Калдерон.

За пръв път в историята си Виенският камерен оркестър кани млади таланти във втората фестивална вечер и това са млади музиканти от Пловдив, които застават редом до виртуозите. Късметлиите са шестима ученици, победители в специално проведен за целта конкурс – децата от „Франк Мартен Плейърс“ Йордан Вичев, чело; Радослав Ненчев, чело; Стела Мандева, цигулка; Радостина Стоянова, цигулка; Амелия Станчева, цигулка, Ева Фей Мак Гонагъл, цигулка. Най-малките сред тях са едва 12-годишни.