Некласираните са 284, показват данните на Регионалното управление на образованието

1150 седмокласници намериха място в гимназиите на втори тур, показват резултатите от обявеното снощи второ класиране. Общият брой на участниците беше 1434. От подалите заявление да опитат да се качат на по-горно желание 1060 ученици, 318 са успели да се класират, като 76 са приети по първо. 742 ученици остават на същото място, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова.

3908 са се записали на първия етап на приема за 8 клас. Некласирани остават 284 деца. Причината е, че са посочили малък брой специалности, за които не им е достигнал балът и са останали извън списъците на приетите. Техният общ брой на първо класиране беше 374, но на втория етап за 90 от тях се намери място. За 20 – даже по първо желание.

Единични свободни места има в ЕГ „Пловдив“, ЕГ „Иван Вазов“, Математическата и Хуманитарната гимназия. В Английската най0ниският бал е с английски за мъже – 379. В Руската – за мъже с френски – 334. В МГ минималният е за момичета с немски – 383. В Националната търговска са общо 5, в ПГЕЕ – 3, а в ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване – само 2 в специалност “Дърворезба”. В ПГАСАГ най-ниският бал е за “Транспортно строителство” – 197. 199 е минималният за “Дизайнер” в “Ана Май”, за “Козметик” – 145, 126 – за “Маникюрист и педикюрист”, а за “Фризьор” – 82. В ПГ по кожени изделия и текстил последният приет в “Конструиране, моделиране и технология на обувни изделия” е с бал 209, а минималният за “Производство на облекла от текстил” – 219. Най-нисък е за “Фризьор” – 50.

На този етап не се предвижда закриване на паралелки, за да се даде възможност на родителите да направят най-добрия избор. По-трудно се пълнят дуалните, които тази година са по-малко от предходната, тъй като бизнесът изпитва сериозни финансови затруднения заради повишените цени на горивата, ковид кризата и войната.

Записването на приетите е на 21 и 22 юли. На 25 юли ще бъдат обявени незаетите места в съответните училища, за да се ориентират родителите и учениците при подредбата на желанията за участие в трето класиране. Подаването на документи за него ще е на 26 и 27 юли. Обявяването на списъците с приетите е на 29 юли.