DSCF5369

1100 студенти от 31 университета в страната си дават среща в Пловдив в рамките на първата национална универсиада. Те ще премерят сили в 10 вида спорт – футбол, баскетбол и волейбол, хандбал, тенис на маса и тенис на корт, лека атлетика, кикбокс, карата и джудо. Организатори на мащабното събитие са Федерацията по студентски спорт и Община Пловдив.
Спортните състезания ще се проведат в залите и на терените на Пловдивския, Аграрния, Медицинския, Университета по хранителни технологии и Европейския колеж по икономика и управление.
Откриването съвпада с Деня на спорта – 17 май, а мястото е Античният театър.
“Спасихме федерацията преди 4 години. Тя беше почти закрита. Организирахме първите държавни шампионати. На третата година започнахме универсиадите, миналата година беше първото издание на националната, което се проведе в София. Щастлив съм, че Пловдив е домакин на тази универсиада. Надяваме се, че това издание ще е по-добро от първото, защото имаме пълното съдействие на общината и на академичната общност в Пловдив”, каза доц. Златко Джуров – президент на Федерацията по студентски спорт и преподавател в НСА.
За първи път финалът на футбола ще се играе на професионален терен с начален час 20.30. Това е прецедент за историята на студентския спорт у нас, каза секретарят на федерацията Мирослав Луканов.