МГ бе домакин на националната надпревара, ученици от гимназията заеха призови места

11 петокласници получиха максималния брой от 30 точки на националния кръг на състезанието по финансова грамотност, което се проведе през уикенда в Пловдив. Домакин на националната надпревара бе Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“. Така комисията определи 11 първи места, едно от които е за Божидар Маджаров от училището домакин. Четири бяха третите места, две от тях за Катрин Шунгурева и Теодор Иванов от МГ.

Целта на националното състезание е повишаване интереса на учениците за изграждане на съвременни умения, създаване на социална отговорност за управлението на личните финанси и инвестирането. Времето за работа е 120 минути.

При шестокласниците Никол Николова от пловдивската Математическа се класира трета, а Даниел Узунов стана първи сред учениците от 8 клас, заедно с Мария-Касия Петрова от ПЧМГ-София.

След състезателите от 9 клас на призовото място се класираха двама – Велислав Джелепов от МГ в Пловдив и Алекс Георгиев от СМГ. При зрелостниците също имаше две първи места, едно от които за пловдивски дванадесетокласник – Джан Хюсеин от МГ и Теодор Казаков от ПМГ в Димитровград.

Участниците трябваше да се справят със 7 задачи. Първите 5 от тях тестови – всяка с пет избираеми отговора, от които само един е верният. Задача 6 е с кратък свободен отговор, а седма изисква подробно и аргументирано решение.

За всеки верен отговор на задачи от 1 до 5 се присъждат 3 точки, на шеста – 5, а на задача 7 с- до 10 точки, въз основа на указания и критерии, изготвени от Националната комисия. За грешен или непосочен отговор не се отнемат точки. Максималният брой точки за всеки кръг е 30.

Темите са различни за класовете от V до XII и са върху учебното съдържание от задължителните часове – финанси и финансова грамотност в програмите по математика, технологии и предприемачество, география и икономика, гражданско образование.

Писмените работи се оценяха чрез независима двойна проверка.