Ивелина Аврамова с лекота пише за „Спасителят в ръжта” и „Портретът на Дориан Грей”, но е избрала да става лекар

1656177_878712475508007_202313883402244462_n

За нея казват, че е смело момиче от породата на четящите и мислещите. Освен че познава в детайли поезията на Христо Фотев, Дамян Дамянов, Добромир Тонев и Иван Динков, вече дебютира и като водещ на литературния салон „Спирт енд спирит” в клуб „Петното на Роршах”. 11-класничката Ивелина Аврамова се нагърби с представянето на един от най-средоточените в собствения си свят писатели – отец Николай Петков и книгата му “Борхес и другите там”. Свещеникът от Варненска епархия, който разбира не само от богословие, но и от философия, литература, иконопис, мистерии и загадки, прие да бъде представен в Пловдив от едно 17-годишно момиче.

Преподавателят по литература на Ивелина от гимназията – Цветелина Драганова, която представя автори на издателство „Жанет 45”, я окуражила, че може да се справи, след като станало ясно какъв сериозен интерес проявява към литературата.

Първият тест бил в училище, когато 11-класничката водила срещите с гостуващите автори Боряна Нейкова и Иван Ланджев.

На въпрос как се подготвя, освен, че прочита книгата, Ивелина казва: „Трябва да отделяш човека от книгата. Предпочитам да не чета биографични данни за автора, а да се оставя той да ме изненада. Научавам само на колко години е и откъде е. След което си нахвърлям въпроси, обвързани с неговото творчество, като се старая да избягвам банални и клиширани от рода на какво ви вдъхновява и какво ви предстои. Защото съм убедена, че по време на разговора авторът задължително ще сподели за това. Независимо какви въпроси имаш подготвени, ако не слушаш събеседника, няма как да се получи интересен разговор. Любопитният въпрос провокира любопитен отговор”.

Отец Николай Петков изключително много й помогнал и се опитал да я предразположи, за да скъси дистанцията и да премахне напрежението.  Той не просто отговарял на въпросите, а я провокирал да импровизира.

Напук на всеобщото схващане, че младите хора не четат, Ивелина е сред онези, които категорично опровергават тази теза.

За четвърта поредна година се включва в литературния конкурс, организиран от фондация „Стоил Куцев-Даскала” за учениците от Английската гимназия. Традицията повелява всяка година по това време фондацията да обявява конкурс за писане на есе, на който да споделят свободно размишленията си без предварително зададена тема. Тази година участниците от осмите и деветите класове ще пишат по творбата на Уилям Голдинг „Повелителят на мухите”, а тези от десети, единадесети и дванадесети клас – върху класиката на Джон Стайнбек „Улица Консервна”.

Ивелина вече е писала за „Портретът на Дориан Грей”, „Спасителят в ръжта”,  „Майстора и Маргарита”. През лятото участниците ходят и на летен литературен лагер край морето, където се срещат с изявени съвременни български поети и писатели и участват в различни литературни ателиета.

„Лагерите са невероятни, защото общуваш със съмишленици. Спорим, критикуваме се и това ни сдружава. Имали сме срещи с авторите Ина Иванова, Мария Донева, Александър Секулов, Станислава Станоева, Еленора Пенева”, разказва Ивелина.

Признава си, че малко се бунтува срещу задължителната литература за четене в училище, но не я пренебрегва. Предпочита да чете поезия, защото „рисува, дава цвят”.

След литературното четене в „Петното” дама от публиката я попитала с какво иска да се занимава в бъдеще, а Ивелина я шокирала, че ще става лекар.

„Майка ми е лекар, но ми е казвала, че не трябва да избирам медицината заради това. Но аз искам да помагам на хората. Надявам се литературата да ми остане хоби”, разсъждава 11-класничката.

*****************

Написах името си и твоето. На различни листчета. Уж аз съм си вкъщи, и ти си си вкъщи, ама не сме в едно и също вкъщи. Не сме заедно. Защипах листчетата с кламер. Заедно сме – между железните тънки ръчички се сгушваме и създаваме електричество. Моля се да не стане късо.

(Текста на Ивелина от задача на литературен лагер , организиран от Фондация Стоил Куцев- Даскала – за седем минути да се напишат седем изречения на тема “Кламер”)