24 май е националният празник на България, каза в словото си по време на официалното честване пловдивският митрополит Николай

„Написването на това слово се оказа задача в пъти по-трудна от всякакви логаритми, функции и вероятности, с които е трябвало да се справям на не едно и две състезания по математика. За първи път си дадох сметка за същността на нашия език, който, обикновено, възприемаме за даденост. И за отговорността си към него“.

Така започна словото си пред паметника на Кирил и Методий днес 11-класничката от ЕГ „Пловдив“ Ива Ичевска. На нея се падна отговорността да се обърне към представителите на градската управа, на образователни и културни институции, политици и духовници, ученици и граждани, дошли на площад „11 май“, за да почетат делото на славянските първоучители.

„Двамата братя са ни оставили не някакви си тридесетина букви, а тайната на вечността. Неоспорим факт е, че езикът ни е бил жив, дори когато българската държава не е съществувала…Словото не е подвластно на повратностите на съдбата, то е памет и свобода, то възкресява и възвисява“, каза още в словото си Ива Ичевска.

Празникът за Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от пловдивския митрополит Николай. В 9.30 ч. вратите на църквата се отвориха и официалните лица се отправиха към площада пред Хуманитарната гимназия, където се състоя тържественото честване и церемонията по поднасяне на венци и цветя. Там бяха и родители с плакати, недоволстващи от нестартиралия до този момент ремонт на сградата – национален паметник на културата.

В обръщението си кметът на Пловдив Здравко Димитров припомни, че именно от нашия град тръгва инициативата на Найден Геров през 1851 година да се чества празникът на светите братя. „Във времената на развитите технологии ние сме длъжни да не забравяме, че изречените думи и писаното слово на родния ни език са сила, енергия и вдъхновение“, каза градоначалникът.

След като отслужи празничен молебен, пловдивският митрополит Николай заяви, че ако не беше великото дело на Кирил и Методий, нашият народ нямаше да познае истината и да бъде свободен.

„24 май е националният празник на България, празник, който сам Бог е посочил. Той не е свързан с интересите на други държави, той е наш. Ако ние, българите, можем да отстояваме нещо, то това е славянската писменост“, каза владиката.

Шествието, начело с иконата на светите братя, хоругвите, пловдивския духов оркестър и мажоретките на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ пое премина по ул. „Хан Кубрат“, подлеза на Аптека „Марица“, ул. „Райко Даскалов“, площад „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“. В шествието се включиха официални лица и гости, владиката и свещеници, представители на образователни и културни институции, представителни групи от училищата във всички райони и детският гвардейски отряд при ДГ „Мая“.

Пред сградата на БНБ концерт изнесоха духовият оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс – Пловдив с диригент Снежана Георгиева. На площад „Римски стадион“ множеството бе посрещнато от фанфарен оркестър на СУ „Паисий Хилендарски“. На стълбите на „Пловдив заедно“ бяха подредени 200 изпълнители от хор „Детска китка“, хор на пловдивските момчета и младежи, девическа хорова формация „Евмолпея“, „Бамбини“ и „Куклици“, хор към НУМТИ „Добрин Петков“, камерен хор „Иван Спасов“, дамски хор „Тримонциум“, хор „Ангел Букорещлиев“, мъжки хор „Стефка Благоева“. Те изпълниха „Върви, народе възродени“, химна на Пловдив и „Де е България“ под диригентството на проф. Златина Делирадева.

Стотици пловдивчани и гости на града аплодираха участниците в шествието и пяха заедно с децата. Представителните групи от различните райони на града спираха по пътя, за да представят своите училища под бурните аплодисменти на минувачите.