Учениците от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и от Професионалната гимназия по туризъм станаха част от експедицията, организирана от Ротари клубове в Турция, заедно с деца и младежи в неравностойно положение от шест държави

Деляна ЛУКОВА, Адъяман

Тайнствената планина Немрут е покрита с множество легенди. В Библията се разказва за човек с упорит нрав на име Нимрод, който решил да направи постройка с височина до небесата, за да стигне до Бога. Понеже не успява, Господ разделил народите и хората започнали да говорят на различни езици. Митологията на исляма разказва, че Нимрод е бил враг на Ибрахим (библейския Авраам) и искал да го унищожи още като дете. След разрушаването на Вавилонската кула Нимрод не се успокоил и се опитвал да стигне до небесата в сандъче с впрегнати в него четири орела. Според арменските легенди пък Немрут бил цар от далечни земи, дошъл да завладее Армения. Горделивецът искал да построи на върха на планината висок дворец, а от кулите да убие Бога, но земята се разтворила и всичко пропаднало в пропастта.

До тези легенди успяха да се докоснат деца и младежи в неравностойно положение от Турция и още 6 държави – България, Бразилия, Мексико, Парагвай, Аржентина и Тайван. За 19 пореден път ротариански клубове от Анкара и областта Адъяман, която е в близост до Националния парк Немрут, събраха инвалиди за експедицията, чиято цел е да повиши мотивацията им за живот и да им вдъхне самочувствие.

Идеолог на проекта е дългогодишната директорка на училище за деца с увреждания Сонгюл Йондер. Немрут е предпочетен, тъй като планината не е тежка за изкачване и дава възможност и на трудно подвижни младежи да покорят върха, който е един от най-забележителните паметници на елинистичния период.

„И аз успях!” вдигнахаръце към слънцето от височина 2150 метра и двама пловдивски ученици. Участници в невероятното приключение, благодарение на подкрепата на Българо-турския литературен клуб и Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, станаха 11-класниците Емилиян Вълчев и Богомила Калчева. Емо учи  специалност „Декор“ в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и има говорен дефект. Носител е на награда на Министерството на културата, затова от училището препоръчват именно него като участник в проекта. Изтъкнатият галерист от Анкара, който представя изявени български художници в Турция – Сердар Кая, разгледа папката с творенията на талантливия младеж и му  предвеща добра кариера на художник. Три от картините си Емил подари на организаторите на инициативата, а те пък зарадваха с една от тях малката Шейма, която е с двигателни проблеми.

„Това е невероятно място, като омагьосана съм”, написа горе на върха 11-класничката с нарушен слух от Професионалната гимназия по хранене и туризъм Богомила Калчева. Тя бе толкова развълнувана, а очите й говореха вместо нея. Боги учи за сладкар и също бе част от пловдивската група, поканена за участие в ротарианския проект.

В планината Немрут крал Антиох Комагенски построил своята гробница, заобиколена от огромни 9-метрови статуи. Фигурите са на гръцки и арменски богове, на лъвове и орли, а една от тях е на самия Антиох. За да затвърди у поданиците си усещането, че лично боговете ги закрилят, владетелят, управлявал между 69 и 36 г.Пр.н.е., поръчал изработването на плочи. На тях е изобразено ръкостискането му с боговете. По време на иконоборството главите на статуите са били отстранени от телата. Светилището не е споменато в нито една историческа книга до средата на XIX век. Първи го открива Карл Сестер – немски пътен инженер, нает от султана на Османската империя да разработи проект за железница в Източен Анадол. През 1987 г. Немрут е обявен за обект на световното културно наследство от ЮНЕСКО. Той е един от най-важните национални паркове в Турция и най-високо разположеният музей на открито в света.

Двамата пловдивски ученици имаха уникалния шанс да минат и по моста Джендере, направен от 92 реда изсечени камъни, всеки от които тежък по 10 тона. На входа и на изхода на моста, построен в началото на II в.пр.Хр. от 16-и римски легион, има три 10-метрови колони.

Част от пловдивската група бе и художникът Жорж Трак, по чиято инициатива участниците в проекта от града на тепетата посетиха и Гьобекли тепе – „лабораторията”, където е създадена човешката цивилизация. Може да се каже, че това е най-значимото откритие на модерната археология. Изумителният храмов комплекс е разположен на 15 км източно от Урфа (древната Едеса). Открито е случайно през 1994 година от турски овчар, а немският археолог Клаус Шмид организира началните разкопки. Първата постройка в Гьобекли тепе е издигната някъде около 10 000 г.пр.н.е, изпреварвайки Стоунхендж с цели 7000 години.

„Храмовият комплекс е безспорно доказателство, че човешката цивилизация съществува от много по-отдавна, отколкото сме предполагали досега”, уточни Жорж Трак.