Учениците от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и от Професионалната гимназия по туризъм станаха част от експедицията, организирана от Ротари клубове в Турция, заедно с деца и младежи в неравностойно положение от шест държави

Деляна ЛУКОВА, Адъяман

Тайнствената планина Немрут е покрита с множество легенди. В Библията се разказва за човек с упорит нрав на име Нимрод, който решил да направи постройка с височина до небесата, за да стигне до Бога. Понеже не успява, Господ разделил народите и хората започнали да говорят на различни езици. Митологията на исляма разказва, че Нимрод е бил враг на Ибрахим (библейския Авраам) и искал да го унищожи още като дете. След разрушаването на Вавилонската кула Нимрод не се успокоил и се опитвал да стигне до небесата в сандъче с впрегнати в него четири орела. Според арменските легенди пък Немрут бил цар от далечни земи, дошъл да завладее Армения. Горделивецът искал да построи на върха на планината висок дворец, а от кулите да убие Бога, но земята се разтворила и всичко пропаднало в пропастта.

До тези легенди успяха да се докоснат деца и младежи в неравностойно положение от Турция и още 6 държави – България, Бразилия, Мексико, Парагвай, Аржентина и Тайван. За 19 пореден път ротариански клубове от Анкара и областта Адъяман, която е в близост до Националния парк Немрут, събраха инвалиди за експедицията, чиято цел е да повиши мотивацията им за живот и да им вдъхне самочувствие.

Идеолог на проекта е дългогодишната директорка на училище за деца с увреждания Сонгюл Йондер. Немрут е предпочетен, тъй като планината не е тежка за изкачване и дава възможност и на трудно подвижни младежи да покорят върха, който е един от най-забележителните паметници на елинистичния период.

„И аз успях!” вдигнахаръце към слънцето от височина 2150 метра и двама пловдивски ученици. Участници в невероятното приключение, благодарение на подкрепата на Българо-турския литературен клуб и Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, станаха 11-класниците Емилиян Вълчев и Богомила Калчева. Емо учи  специалност „Декор“ в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и има говорен дефект. Носител е на награда на Министерството на културата, затова от училището препоръчват именно него като участник в проекта. Изтъкнатият галерист от Анкара, който представя изявени български художници в Турция – Сердар Кая, разгледа папката с творенията на талантливия младеж и му  предвеща добра кариера на художник. Три от картините си Емил подари на организаторите на инициативата, а те пък зарадваха с една от тях малката Шейма, която е с двигателни проблеми.

„Това е невероятно място, като омагьосана съм”, написа горе на върха 11-класничката с нарушен слух от Професионалната гимназия по хранене и туризъм Богомила Калчева. Тя бе толкова развълнувана, а очите й говореха вместо нея. Боги учи за сладкар и също бе част от пловдивската група, поканена за участие в ротарианския проект.

В планината Немрут крал Антиох Комагенски построил своята гробница, заобиколена от огромни 9-метрови статуи. Фигурите са на гръцки и арменски богове, на лъвове и орли, а една от тях е на самия Антиох. За да затвърди у поданиците си усещането, че лично боговете ги закрилят, владетелят, управлявал между 69 и 36 г.Пр.н.е., поръчал изработването на плочи. На тях е изобразено ръкостискането му с боговете. По време на иконоборството главите на статуите са били отстранени от телата. Светилището не е споменато в нито една историческа книга до средата на XIX век. Първи го открива Карл Сестер – немски пътен инженер, нает от султана на Османската империя да разработи проект за железница в Източен Анадол. През 1987 г. Немрут е обявен за обект на световното културно наследство от ЮНЕСКО. Той е един от най-важните национални паркове в Турция и най-високо разположеният музей на открито в света.

Двамата пловдивски ученици имаха уникалния шанс да минат и по моста Джендере, направен от 92 реда изсечени камъни, всеки от които тежък по 10 тона. На входа и на изхода на моста, построен в началото на II в.пр.Хр. от 16-и римски легион, има три 10-метрови колони.

Част от пловдивската група бе и художникът Жорж Трак, по чиято инициатива участниците в проекта от града на тепетата посетиха и Гьобекли тепе – „лабораторията”, където е създадена човешката цивилизация. Може да се каже, че това е най-значимото откритие на модерната археология. Изумителният храмов комплекс е разположен на 15 км източно от Урфа (древната Едеса). Открито е случайно през 1994 година от турски овчар, а немският археолог Клаус Шмид организира началните разкопки. Първата постройка в Гьобекли тепе е издигната някъде около 10 000 г.пр.н.е, изпреварвайки Стоунхендж с цели 7000 години.

„Храмовият комплекс е безспорно доказателство, че човешката цивилизация съществува от много по-отдавна, отколкото сме предполагали досега”, уточни Жорж Трак.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.