Тромпетистът Георги Грозев завоюва най-голямото отличие на Международния конкурс по изкуства „Каспи Арт”

11-класник от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добри Петков” донесе Гран при от Международния конкурс по изкуствата “Каспи Арт” в Турция. Тромпетистът Георги Грозев спечели най-голямото отличие на VII-то издение на конкурса в конкуренцията на изпълнители над 27 години.

Конкурсът се провежда в няколко категории – музикални солисти, музикални състави (хорове и оркестри), танцови състави, изобразително изкуство. Отличието на 16-годишния тромпетист е най-високата награда за целия конкурс – за всички категории и възрасти. Шестчленно жури оценяваше изпълненията на участници от 9 държави. Престижната надпревара се провежда под патронажа на Държавната консерватория “П. И. Чайковский” – Украйна.

За високи педагогически успехи беше отличен и преподавателят на Георги – Пенчо Пенчев, както и корепетиторката на тромпетовия клас в Пловдив – Марияна Колева.

Миналата година Георги грабна първа награда в конкурса Golden Classical Music Awards в САЩ и свири в две от най-престижните зали на планетата – „Карнеги Хол “ в Ню Йорк и Центъра за изящни изкуство в Брюксел.

Грозев, който е председател на Ученическия парламент на НУМТИ, започна 2019-та с турне в 33 града в Германия. Той свири в Симфоничен оркестър, дирижиран от пловдивския диригент и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров. През февруари талантливият изпълнител спечели „Гран при“ на националния конкурс „Път към Славата“ в София във възрастовата категория 14-18 години. Освен голямата награда, Георги бе удостоен и със стипендия от Министерството на културата. Получи и специалната награда “Любимец” в “Път към славата”.

Георги е носител на приза в категория “Изкуство” (9-12 клас) от ХI-те годишни награди за успелите деца на България на Фондация “Димитър Бербатов”. Той е победител в категория “Изкуство” и в Седмите и Осмите годишни награди за талантливи деца на Фондация “Енчо Керязов”.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.