Владимир Ботев от ПГ по хранителни технологии и техника бе посрещнат с цветя и балони от децата от Спортен клуб „Хеброс“

С цветя и балони децата от Спортен клуб „Хеброс“ посрещнаха на първата му тренировка след вицеевропейската титла в Полша 18-годишния гребец Владимир Ботев. Младите спортисти поискаха от своя именит съотборник да разкаже как е достигнал до сребърния медал в Крушвица. Владимир е 11-класник в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, където учи специалност „Биотехнологии“.

Започнал да тренира през 2018 г. в клуб „Хеброс“. За гребния спорт го открива Симона Гюрова, която и сега е негов личен треньор.

„До титлите се достига „лесно“ – 20 километра гребане всеки ден в Пловдив и двуразови тренировки с националния отбор на лагерите в Белмекен, Ковачевци и отново в Пловдив“, казва Владо, който вече има един сребърен медал на четворка скул от предишното европейско първенство за юноши, а сега се състезава на двойка скул с партньора си Марио Нейков. Започнали да се готвят от март тази година.

„За разлика от Гребния канал, състезанието в Полша беше в река. Първият ден ни валя дъжд, на финала имахме силен насрещен вятър. Честно казано не стартирахме много добре и на 500-те метра от двукилометровата дистанция бяхме едва пети. Гребяхме с темпо 34-36 загребвани в минута и така наваксахме. На 1500 метра вече бяхме трети, а сребърният медал се реши в последните 200 метра в спор с двойката скул на Словакия. Победихме с преднина от 0,6 секунди. Просто последните ни загребвания бяха по-мощни от техните“, разказва Владимир и добавя, че сега имам да навакса с уроците в училище, защото не иска спортът да повлияе на обучението му.

„Не знам как може да е блестящ и на двете поприща – в спорта и в училище. Освен това се включва в извънкласни дейности и клубове за занимания по интереси, участва и в клип за рекламната кампания на гимназията“, казва директорът на ПГХТТ Людмила Ганчева.

Симона Гюрова – личният треньор на Владимир Ботев, работи и в Общински детски комплекс, където много от малките състезателите са открили гребането. Заедно с националния треньор по гребане Румяна Нейкова имат общ план за тренировки на Владимир Ботев и когато той не е с националния отбор, Гюрова изпълнява контрола в тренировките на вицеевропейския шампион.

„Владимир Ботев донесе радост на всички гребци от нашия клуб. Той показа, че в Пловдив имаме гребна школа на европейско и световно ниво. Затова организирахме официалното му посрещане и среща с най-младите гребци – за тях той е пример за подражание. Нашият клуб му направи подарък за сребърния медал от европейското първенство през 2023 г. – гребен компютър, който се качва в лодката с него и му дава ценна информация за личното му състояние и за поведението на неговата лодка. Клубът отново ще го зарадва с подарък за новия му успех – готвим му чудесна изненада“, каза учредителят на клуб „Хеброс“ Иван Попов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.