12 педагогически специалисти бяха отличени за професионални постижения в образованието през изминалата година

Виктория Стойнова получава наградата в категорията за начален учител от началника на РУО Иванка Киркова.

11 директори на учебни заведения в областта получиха награди за постижения и значими резултати в образованието. Церемонията по връчване на годишните награди на Регионалното управление на образованието се състоя с театралната зала на СУ „Св. Седмочисленици”.

„Надпреварата беше оспорвана. Толкова много работа сме свършили през изминалата година. Успешно организирахме и проведохме зрелостните изпити и националното външно оценяване. Директорите създадоха отлична организация. Да не забравяме и хилядите учители квестори, които перфектно изпълниха задълженията си”, обърна се към присъстващите началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

Приветствие към просветната гилдия отправи и Знеполски епископ Арсений, който определи учителите като съвременните възрожденци, осъзнали своята мисия да преподават вярно знанията за живота.

„Бъдещето на нашето отечество са нашите деца. Трябва да възпитавате отговорни и честни граждани, морални личности. Убеден съм, че се сблъсквате със сериозните проблеми на подрастващите, прекланям се пред вашия подвиг, защото знам, че не ви е лесно. Децата са бисерът на нашия живот и той ви се дава, за да го превърнете в личност”, призова Арсений – викарий на Пловдивския митрополит Николай.

Призът е учреден преди пет години и е признание и за значимостта на учителския труд и израз на позитивното отношение към професията.

Началникът на РУО връчи отличия на 11 директори – Донка Нанева – ДГ „Слънце” – Карлово, Желязко Събев – зам.-директор на Хуманитарната гимназия, Вилдан Раджеп – ОУ „Петър Берон” – село Буково, община Първомай, Красимира Благоева – ОУ „Васил Левски” – село Караджово, община Садово, Бойко Иванов – директор на ОУ „Петър Бонев” – Перущица, Руси Баташки – СУ „Симеон Велики”, Грозденка Николова – ОУ „Св.св.Кирил и Методий” – село Войводиново, община Марица, Емил Начев – СУ „Найден Геров”, Мария Гайдарова – ОУ „Райна Княгиня”, Сашка Кръстева – СУ „Пейо Яворов”, Людмила Ганчева – Професионална гимназия по хранителни технологии и техника.

В категорията за учител в начален етап бяха отличени Теодорка Галенчева и Десислава Герчева от ОУ „Кочо Честеменски”, Виктория Стойнова от ОУ „Алеко Константинов” и Ана Боргоджийска от ОУ „Христо Ботев” в Раковски.

Плакети в категория „Педагогически специалисти в прогимназиален етап” получиха преподавателят по български език в СУ „Св. Седмочисленици” Ана Царева и колегата й по физическо възпитание Красимир Якимов. Елена Искилиева – учител по история в ОУ „Захари Стоянов”, и Виолета Георгиева, която преподава по изобразително изкуство в СУ „Найден Геров”, също получиха награди в този раздел.

За първи път тази година предложение за награждаване на любим преподавател е постъпила от ученици, тъй като право да номинират имат не само експерти, директори и учители, но и родители, организации и граждани. Учениците от Националната търговска гимназия са предложили учителя си по история Михаил Крантов. Той е номиниран и от началника на РУО Иванка Киркова. Той бе първият награден в раздела за гимназиален етап. Плакети получиха също педагогическият съветник от СУ „Хр.Г. Данов” Виолена Георгиева, инж. Лилия Дингилева – старши учител по теоретично обучение в Професионалната гимназия по механотехника, учителят по информатика и IT от Математическата гимназия Росен Вълчев за разработката на платформата за отпадащи ученици на РУО.

Заедно с плакетите, наградените получиха и билет за концерта на дует „Ритон“ в Пловдив на 29 май – така РУО подпомага каузата на Седмицата на благотворителността за изграждане на Младежка зона за активно гражданство.

За настроените на публиката се погрижиха талантливите второкласнички Марая, Михаела и Петралия Екимджиеви от Музикалното училище, певците от СУ “Св.св. Кирил и Методий” и тетралите от СУ “Св. Седмочисленици”. Съвременната версия на “Дядо и ряпа”, представена от малчуганите от детска градина “Слънце”, вдигна градуса на настроението. Въпреки молбите на наедрялата до пръсване ряпа, никой не иска да си “губи времето” да я вади – дядото е пенсионер, но вечер работи като охрана, а денем кара такси, а бабата е заета да чисти, готви и да гледа внуците. Внучката напразно се надява на помощ от баща си – бизнесмен с мерцедес, и на майка си, заета да си прави меникюр и да вае тяло с фитнес. Момиченцето пък е заето с уроци по английски, плуване, танци, така че също няма кога да я извади. Шаро и Писана се хранят с “Уискас”, а не със зеленчук, а дупката на градския мишок е пълна с какви ли не вкусотии. Докато се появяват зайците, които “спасяват” ряпата.