Миналогодишният абитуриент от ТЕТ-а Асен Гюрганчев, който сгази жена на зебра и излежава присъда, също е подал заявление да се яви

4957 са направили заявка за зрелостен изпит по български език, най-много са избрали английски като втори задължителен предмет – 1322

 

1012 зрелостници от областта са избрали изпита по професия като втора матура. Държавният изпит за придобиване на квалификация ще им се зачита и като задължителен зрелостен. Общо 4957 са подали молби да се явят на матурата по български. Втори ДЗИ ще държат 3987 души. Най-многобройни са желаещите за английски език – 1322, а веднага след това се нарежда биологията с 1232 кандидати. Географията е предметът, предпочетен от 450 зрелостници, а на тест по философия са заложили 354. Избор да решават задачи по математика са направили 233-ма. С всяка година намаляват зрелостниците, които избират история, тази година те са само 71. Едва 44 са поискали матура по физика, като след тях е и миналогодишният абитуриент от Професионалната гимназия по електроника и електротехника Асен Гюрганчев. Той не можа да се яви на редовната сесия през 2017 година, тъй като месец преди това сгази жена на пешеходна пътека на бул. „6 септември”. Момчето бе осъдено на 2.8 години лишаване от свобода и бе лишено от право да управлява МПС за 5 г. В момента излежава присъдата си. Тъй като е оформен по всички предмети, има право да се яви и на матура, за да вземе диплома за средно образование и родителите му са подали заявление.

Желаещите за химия са 33. От чуждите езици, след английския, с най-много желаещи се нарежда немският – 103, следван от френския с 62, испански – 45, италиански – 22, а на руски ще се явяват само 17.

До 18 май директорите на училища трябва да издадат служебни бележки на допуснатите до зрелостните изпити. Матурата по български е на 21 май, а на 23 май е по втория задължителен предмет.

Всички изпитни зали и помещенията, в които се размножават вариантите, са снабдени с камери за видеонаблюдение. Те се разполагат така, че да бъде осигурен запис на действията на учениците, които има изискване от МОН да се съхраняват минимум 3 месеца в училището.

В деня на изпита квесторите трябва да са най-късно в 7 часа в училището, в което са разпределените. Пазителите на реда в класните стаи изискват на влизане зрелостникът да остави на видно място връхните си дрехи, чанти и мобилни устройства, след което провеждат инструктаж.

Зрелостниците получават лист с указания за работа, идентификационна бланка, лист за отговори и свитък за свободни отговори. Изпитните материали се запечатват в голям хартиен плик, а в малък се поставя идентификационната бланка. Листовете за чернова трябва да са подпечатани с печата на училището. Всички използват химикалка, пишеща с черен цвят.

Изпитните работи ще се проверяват в Спортното училище.