В рамките на събитието ще се състоят и четири безплатни концерта за пловдивската публика

Над 1000 деца от цялата страна ще се включат в десетото юбилейно издание на Международния конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство „Орфееви таланти“. Специално за годишнината той ще се проведе четири дни, а домакин е Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“.

Официалното откриване е на 1. февруари от 10 часа в концертната зала на висшето училище. Изданието стартира с конкурсната си част. В първите два дни едновременно в шест зали над 30 експерти в своите музикални области ще оценяват участниците. Председател на журито е ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. Професионалната работа продължава и в Националната фолклорна среща „Мост между поколенията – песенният мост на Елена“, в която ще се състоят поредица от майсторски класове по народно пеене и народни инструменти с гост-преподаватели Ваня Вълкова, Жечка Сланинкова, Васил Василев, Владимир Владимиров, Данка Цветкова, Деница Василева, Иван Георгиев, Пейо Пеев, Сорина Богомилова и сестри Георгиеви.

Вторият ден от 10 часа започва и  семинар на тема „Народна музика, фолклор, авторство и авторски права“ с лектори Румяна Цинцарска, проф. д. изк. Лозанка Пейчева, проф. д. н. Венцислав Димов. На следващия ден е семинарът „Накратко за джаза“ с лектори доц. д-р Жан Пехливанов, доц. д-р Петър Салчев, доц. Едуард Сарафян и доц. д-р Петър Койчев.

Конкурсната програма на 3-ти и 4-ти продължава за даровитите кандидати в направления „народно пеене“ и „народни инструменти“. Майсторски клас по класически инструменти и пеене ще се води от ректора на АМТИИ проф. Новак с участието още на Пенчо Пенчев, Едуард Сарафян, Борислав Ясенов, Петър Салчев, Людмил Петков, Стела Динкова и Ангел Маринов.

Четири концерта в четирите поредни вечери ще зарадват публиката с изпълнения на участниците, техните ментори и професионалистите. Те ще се състоят в Концертната зала на АМТИИ с начален час 19 и с вход свободен. Вечерта на 1. февруари ще завърши с концерт на майсторите обучители в съпровод на Академичния народен оркестър, а следващата вечер е общият концерт на менторите и техните ученици от майсторския клас. На трети и четвърти са предвидени класически концерти.

Организатори на „Орфееви таланти“ са АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и „Български национален младежки фолклорен съюз“. Конкурсът се провежда под патронажа на Министерство на културата. Включен е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, чрез която класираните индивидуални изпълнители на първите три места в четвърта възрастова група 8-12 клас получават едногодишна парична стипендия.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.