Директорката подаде оставка, каза за „Уча в Пловдив” шефът на дирекция Организация, контрол и инспектиране” Лазар Додев

20150525

100 ученици, записани в самостоятелна форма на обучение, са отпаднали от гимназия в областта след проверка на МОН. Това обяви по Нова телевизия директорът на дирекция “Организация, контрол и инспектиране” в министерството Лазар Додев. Пред “Уча в Пловдив” той поясни, че проверката е била предизвикана поради огромния брой записани на самостоятелно обучение – 130.

“Това не означава, че в училището са останали 30 ученици, тъй като не би могло да съществува. Останалите се обучават в дневна форма”, уточни Додев. Но отказа да посочи кое е училището. Веднага след проверката директорката е подала оставка.

Самостоятелната фирма за обучение е удобна за ученици или по-възрастни хора, прекъснали преди години, да довършат образованието си на един по-късен етап. 22 500 души са се обучавали по тази форма през миналата година. Над 235 проверки са направени на самостоятелна, задочна и вечерна форма, но най-фрапиращ се оказал пловдивският случай.

“Проверките ни ще продължават. Със заповед на министъра ще се извършат проверки на всички училища, предлагащи неприсъствени форми на обучение”, добави Лазар Додев.