Правителството отпусна средства и за увеличаване размера на стипендиите. И за кабинети по природни науки в училище

Правителството отпусна допълнително 100 милиона лева по бюджета на Министерството на образованието и науката за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, както и за увеличаване на стипендиите. Целта е да се гарантира достъпът до образование и да се повиши качеството на обучение, както и да се подобрят социално-битовите условия на студентите. Отпускането на допълнителни средства за стипендии ще даде възможност за увеличение на индивидуалния им размер. Промените ще бъдат съгласувани и с Националното представителство на студентските съвети.

Припомняме, че през октомври миналата година студенти от пловдивските висши училища организираха дебат по повод плачевното състоянието на част от общежитията в града. По мнението им базата, която се стопанисва от държавното дружество „Студентски общежития и столове”, е мизерна. Тоалетните и баните са общи, мебелите са отпреди десетилетия, дограмата е в лошо състояние, течовете са ежедневие. Според младите хора хигиената на стола, който също е в активите на дружеството, е потресаваща, а качеството на храната – ниско. Проблеми в кампусите, които се стопанисват от вузовете няма.

Други 16 млн. лева са предназначени по бюджетите на общините за модернизиране на училища и изграждане на нови учебни центрове в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката.

Кабинетът отпуска и 840 000 лева за изграждане на спортно съоръжение в дворното място на ОУ „Отец Паисий“ в село Тополово, община Асеновград. То ще може да бъде използвано както за физкултурен салон, така и за тренировки на отбори. Като мотив за инвестицията е изтъкнат фактът, че Тополово и в околните населени места няма изградена база, която да отговаря на съвременните изисквания за упражняване на спорт.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.