DSCF8920

Средно с по десет процента ще се увеличат заплатите на учителите, заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Това е договорено и е част от клаузите в новия Колективен трудов договор, който предстои да бъде подписан. Такева заяви, че са договорени и допълнителни плащания в системата, които ще влязат в сила от 1 октомври.

“По-високите заплати и финансовите стимули са част от усилията за преодоляване на кризата в учителската професия. Водят се преговори за минимална стартова заплата на младите преподаватели“, каза още Такева.

Очаква се всеки висшист, който работи по специалността си, да получава гарантирана основна заплата с 50% по-висока от минималната за страната. Това са малко над 600 лв. Увеличението е опит за справяне с проблема с недостига на кадри.

Проблемът ще бъде обсъден на Националния учителски събор тази неделя, когато се очаква да бъде подписан и Колективен трудов договор. В него ще бъде отбелязано и очакваното увеличение на заплатите в образованието. По разчети на СБУ след влизането на новия закон за училищно образование от 1 август до 31 декември ще са необходими допълнително 32 милиона лева, които държавата трябва да осигури. 

1 КОМЕНТАР

  1. “Увеличението е опит за справяне с проблема с недостига на кадри.”
    Така може да го докарат на бройка, но на качество надали.
    А и от няколко години вече педагогиката е една от най-желаните специалности. Не завършиха ли вече тези студенти?

Коментарите са затворени.