Експертното жури за определяне на отличията за тазгодишното издание на "Студент на годината".

Прецедент – нито едно предложение от ПУ

Оставката на кабинета остави закона за кредитиране на студенти и докторанти неприет. Само 10% от редовните са взели кредит, каза председателят на НПСС Яна Вангелова

Експертното жури за определяне на отличията за тазгодишното издание на "Студент на годината".
Експертното жури за определяне на отличията за тазгодишното издание на “Студент на годината”.

10 са пловдивските номинации за националния приз „Студент на годината”, казаха за „Уча в Пловдив” от Националното представителство на студентските съвети – основен организатор на събитието. За първи път досега от втория по големина вуз в Южна България – Пловдивския университет, не е постъпило нито едно предложение. Въпреки че представители на висшето училище в годините са били носители на призове в отделните категории. Трима са кандидатите на Аграрния университет. По двата ще се състезават от Университета по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. По едно предложение са пратили студентските съвети на Медицинския и филиала на Техническия университет под тепетата.

Днес жури, съставено от водещи експерти в различните области на образованието, представители на МОН и други министерства, Съвет на ректорите, партньорски НПО организации и представители на бизнеса разгледа кандидатурите.
То ще определи общо 15 награди в съответните области, награда за най-добър чуждестранен студент в България, докторант на годината и Студент на годината ‘2016. Кои ще са носителите на наградите ще стане ясно на церемонията на 16 декември, която ще домакинства Софийският университет. Десетото издание се провежда под патронажа на Министъра на образованието и науката.  Участие в досегашните са взели 2 287 студенти.

Председателят на НПСС Яна Вангелова.
Председателят на НПСС Яна Вангелова.

Сложната политическа обстановка ще остави закона за кредитиране на студенти и докторанти неприет, заяви днес в Пловдив председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова. След като всички страни достигнали до консенсус – банките, студентите и МОН,  да се даде възможност на студентите, които са в различна от редовната форма на обучение, да имат право на кредит, кабинетът подал оставка. А проектозаконът не е минал на нито едно четене.

По данни на НПСС под 10 %  от редовните студенти са се възползвали от възможността за кредит. Една от причините е, че той покрива само семестриалната такса за обучение. Вангелова заяви, че през следващата година предвиждат кампания, която да промотира студентските кредити с помощта на банките, които имат договори с МОН.

„Опасяваме се, че много проекти от „Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъдат забавени, предвид избора на служебно правителство и предстоящите избори. За първи път студентските съвети са бенефициенти по тази оперативна програма, но от МОН зависи да не се забави отварянето на различните програми”, заяви още Вангелова.

В Закона за държавния бюджет за 2017 година е заложено увеличение с 30% на средствата за студентските стипендии. Учредена е нова стипендия за успех, чиято  максималната граница е 150 лева. От февруари догодина ще има завишение на минималния и максималния