Алманах от 200 страници представя творби на ученици и учители от Английската

img_8080

Десетокласничка събра магията на българския дух и откри фотоизложба в днешния Ден на отворените врати на ЕГ „Пловдив”. Дана Цветкова от 10 д клас, която се класира на първо място в националния конкурс „Аз снимам моята България” и показа снимките си в Брюксел, подбра фотографии за самостоятелна изложба. Вниманието на Дана привличат традиционни български празници, може би защото е пленена от репортажната фотография и възможностите, която дава за разгръщане на въображението. Малки танцьори в народни носии, момичета със забрадки, сцени от съборите в Копривщица и еуфорията на Международния фолклорен фестивал в Пловдив е запечатала във фотосите си Дана. Изложбата й бе открита от директора Николай Радев и кмета на район „Северен” Ральо Ралев.

img_8024

Талантливото момиче, което е и доброволец към фондация „Пловдив 2019”, е наследило тънкостите в занаята от баща си – фоторепортера Евгени Цветков. Освен че представи работите си в Европарламента, тийнейджърката има още две престижни фото отличия – първо и второ място от детския конкурс на „Нешънъл джиографик”.

Дана посещава училищния клуб по фотография, ръководен от Николай Аджеларов, и е активист на библиотечен съвет.

С изложбата на Дана Английската поставя началото на серия инициативи, в които на специални табла във фоайето ще се представя творчеството на учениците. В момента в учебното заведение има 60 извънкласни форми по проект „Твоят час” и по програмата за подготовка на участници в олимпиади.

„Това е поредната успешна година за гимназията – много работа, много хубави ученици, много успехи. Имаме петима лауреати от национални олимпиади, награди от национални конкурси, отлично представяне на ДЗИ с два пъти повече ученици от училищата в призовата десетка. Нямаме предмет, от състезанията по който да не сме носители на престижни отличия”, не без гордост отчете 2016-а директорът Николай Радев и раздаде и награди на изявени ученици и на инициаторите за фестивала „Коледа в Капана”, с които се събират пари за пловдивски за сираци.

img_8063

Традиционно за Деня на отворените врати в училище дойдоха бивши учители и ученици. По този повод бе представен и първият алманах с творби на възпитаници и преподаватели в ЕГ „Пловдив”. Ръководството на гимназия благодари на педагозите Александър Первазов, Ана Султанова, Димитрия Кирякова, Елица Кумчева, Илиана Куманова, Лидия Василева, Люба Попова, Мариана Боюкова, Марияна Чечева, Ребека Странева, Ружа Маринска, Саркис Нерсесян, Цветелина Драганова и Петър Краевски, чиито творби са в алманаха.

 

ЛИПА

Пламни

като шедьовър на Дали –

щастлива жертва в есенен метеж!

Там август клоните й кърши,

а тук септември не помръдва лист.

Прибран е

в чекмеджетата на зимата

плодът й – аромат

на топла къща.

Липа,

ококорена в неизбежното,

облистен паметник на консумиран вкус –

подслаждай чая ми със слънчевия мед

на толкова отминали цъфтежи!

За теб създадох

този пчелен облак –

в настъпващия мраз

да те обгръща.

Петър Краевски

…………………………………………..

МОЛИТВА

Прости ми, Господи,

че го обичам,

прости, че в пръстите му теб докосвам,

прости, че в устните му твойта сладост пия,

прости, че в краткото му време Вечността му диря!

Благослови ни, Господи,

смирени пред олтара,

благослови ни в тихото причастие,

благослови ни в кротките сълзи на свещите

и в звуците на химна благ, благослови ни!

Помилуй, Господи,

изгарящата жажда,

помилуй светлото проникване,

помилуй и греховното ни сливане,

помилуй, Господи, и ни закриляй!

Лидия Василева

………………………………………………..

СЪВЪРШЕНСТВО

Чупят се думите –

фини резци,

с които се мъчим

да отнемем излишното

от вкаменената

плът на света.

Упорство до кръв.

До мълчание,

което я промива

и покрива съвършено

срязаните вени.

Каква ирония –

да няма от кого да се научиш:

тук всички сме родени.

Цветелина Драганова