Научният проект на Цветина Минкова от ЕГ „Иван Вазов“, който стана национален победител в SUPER STEM EUROPE ТЕХНОЛОГИИ, сравнява количеството електролити

Ще имат ли предимство спортните напитки пред портокаловия сок или най-новия патент – кокосова вода, ще ги измести от челните места? На този въпрос търси отговор с научния си проект 10-класничка от ЕГ „Иван Вазов“. Първоначалната хипотезата на Цветина Минкова е, че кокосовата вода ще има по-голяма проводимост от изотоничните напитки и портокаловия сок и през нея ще протича по-голям ток. Резултатите от изследването й обаче показват, че изотоничната напитка с Mg има най-висока проводимост.

„За нас, младите хора, е важно да знаем с коя напитка ще си набавим по-ефективно електролити. Чрез експериментите, които проведох, доказах, че кокосовата вода, заради добавените въглехидрати, няма най-добрата проводимост“, обяснява Цвети. Проектът й ,,Предизвикателство с електролити” бе обявен за национален победител в категория SUPER STEM EUROPE ТЕХНОЛОГИИ в шестия конкурс за STEM науки. Неин научен ръководител е преподавателят по физика Недялка Траянова.

В своя научен проект Цвети сравнява количеството електролити в спортна напитка с тези в портокалов сок и в кокосова вода. Целта й е да разбере в коя течност има повече от тези ценни вещества. За експеримента използвала сламка за пиене (изолатор), медна жица, амперметър, източник на прав ток, портокал, няколко вида изотонични напитки, кокосова вода и стъклени купички.

„Датчикът ми за проводимост е сламката с навития на нея меден проводник. Свързах веригата. Използвах източник на прав ток и изследвах проводимостта G = 1/R на всяка течност, която е пропорционална на концентрацията на електролита. Тъй като йоните са заредени частици, които са токоносители, проводимостта на разтвора зависи от концентрацията им. Ако увеличите концентрацията на йони в разтвор, неговата проводимост също се увеличава. Отчетените стойности въведох в таблица“, разкрива моменти от работата си по проекта Цвети.

При физически тренировки, чрез потта, се изхвърляли жизнено необходимите електролити (соли) и вода. А важни системи в тялото и движението на мускулите зависели от концентрацията на солите, обяснява интереса си към темата 10-класничката. Тя изучава засилено испански език, но има интереси и към природните науки. Редовно спортува, което е причина да се заеме с проучване на масово рекламираните спортни напитки, консумирани след тренировки.

Училищни STEM успехи:

За трета поредна година ученици от ЕГ „Иван Вазов“ взимат участие в националния STEM конкурс. Гимназистите подготвяли проектите си в часовете за консултации или в група по занимания по интереси в новия STEM център в училището. В ролята на научни ръководители влезли учителите по физика Нели Траянова и Дафинка Русинова-Кантарджиева и по химия Милена Пеева.

„Това, към което ги насърчаваме, е да се научат да провеждат собствено изследване и да прилагат стъпките на научния метод, извършване на основно проучване какво вече е известно по темата; конструиране на хипотеза; експериментиране за тестване на хипотезата, анализиране на данните от експеримента и правене на заключения“, казва Нели Траянова.

Училищните победители от конкурса по категории са:

Победители ученици SUPER STEM и Спорт в твоето училище – STEMS 8 – 12 клас

Таня Хаджиева и Пресиана Хънтова

Проект „Здраве на сърцето“

Победители ученици SUPER STEAM (Art) в твоето училище – STEAM 8 – 12 клас

Божидара Апостолова, Беломира Колева, Владимир Китанов

Проект „Светлина – разпространение и значение“

Победители ученици SUPER STEAM (Art) в твоето училище – STEAM 9 – 12 клас

Виктор Михайлов и Матео Георгиев Проект “Вода”