Изискването е да не се в специалност „Компютърни науки“. Модулните програми са разработени от МГ, бизнеса и ПУ, учениците сядат на реални работни места

Директорът на МГ Ивайло Старибратов, областният управител Здравко Димитров и Красимир Стоянов - управител на "Орак инженеринг" дадоха старт на проекта по националната програма.
Директорът на МГ Ивайло Старибратов, областният управител Здравко Димитров и Красимир Стоянов – управител на “Орак инженеринг”, дадоха старт на проекта по националната програма.

10-класници ще стават приложни програмисти след 3-годишно специализирано обучение и ще могат да започнат работа в IT сектора.  Тази възможност дава новият Център за софтуерни технологии, които обединява усилията на Математическата гимназия, Пловдивския университет и IT сектора. Проектът се реализира в рамките на Националната програма „Обучение за ИТ кариера“, който предвижда създаването на пет центъра  – в София, Пловдив, Правец , Русе и Бургас.

Обучението в Пловдив ще се води в партньорство с Асоциацията на софтуерните компании, Асоциация за информационни технологии, Българска аутсорсинг асоциация, IT клъстера и ПУ.

Центърът е отворен за ученици от 10 клас, като условието е те да не учат в специалност „Компютърни науки. Обучението е напълно безплатно и ще става на модули и в извънучебно време и през уикенда.

Регистрацията за участие в проекта  вече започна и ще продължи до 10 ноември в сайта на МГ. Отсяването на кандидатите ще става чрез входящ онлайн тест онлайн, в който да демонстрират не толкова знания, а мотивация да се включат в проекта и меки умения.  Тестът е разработен от бизнеса и е сходен с този, чрез който те набират персонала си. Центърът в Пловдив ще обучава ученици от града на тепетата, Стара Загора, Смолян, Кърджали и Пазарджик, затова очакванията са желаещите да са около 1000. Първият модул стартира на 18 ноември и ще продължи един месец.

Учебните програми са разработени съвместно с бизнеса, а преподаватели от ПУ ще обучават учителите. Целта е учениците да излязат от познатата им схема на обучение в училище и да видят нов начин на преподаване, а след първите лекции обучението ще се пренесе изцяло във фирмите и младежите ще седнат на реални работни места. След три години те ще излязат с диплом „Приложен програмист“, обясни директорът на Математическата гимназия Ивайло Старибратов.

„Трябва да ориентираме навреме младите хора, които имат интерес към IT сектора, иначе тази индустрия остава без кадри и не може да расте“, заяви Красимир Стоянов – управител на „Орак инженеринг“ – партньор по проекта.