Изобретенията на Симеон Стоилов и Димитър Мешев им донесоха две трети места на националния конкурс за младежко техническо творчество

Оригинални разработки на 10-класници от Професионалната гимназия по електроника и електротехника им донесоха отличия от националния конкурс-изложение „Младежко техническо творчество” в Горна Оряховица, в който участваха ученици от професионални гимназии в страната и студенти от технически вузове. Те представяха иновации в областите мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, роботика и приложна механика.

Създадената от Симеон Стоилов механична клавиатура му донесе призовото трето място.

„Реших да си направя собствена клавиатура, защото не намерих нищо на пазара, което да задоволи моите изисквания. Търсих нещо леко, малко, преносимо, напълно програмируемо и с дадено чувство и звук. Моята използва най-тактилните механични ключове на пазара. Те са свързани към микроконтролер, който преобразува натиснатите клавиши в цифрови сигнали за компютъра. Цялата информация се записва на микроконтролера и няма нужда от допълнителен софтуер”, обяснява разработката си Симеон от 10 в клас.

Трета награда спечели и смарт системата за сигурност на Димитър Мешев, отново от 10 в клас. Вдъхновен от интереса си към кибер сигурността, той изобретява умна система, която осъществява не само контрол на достъпа до охранявания обект, а на територията, на която се намира.

„Едно от възможните приложения е защитата на нашето жилище. Можем да използваме чипове за разпознаване на лице с предварително въведена информацията с права на достъп в уеб базирана платформа. Правата на достъп може да са различи за отделните членове на семейството и техните гости, за ключалката на входна вратата и за устройствата в дома – домакински уреди, телевизор, осветление. Уеб базираната система е достъпна онлайн и улеснява контрола от всяка точка на света. Когато сме на почивка, например. Тя е лесна за работа и достъпна за всеки”, пояснява Димитър, който си тръгна от конкурса с 500 лева парична награда и таблет.

Интерес предизвика и електронният мелодичен звънец, който представиха екип от ученици на гимназията и техният ръководител инж. Никола Николов. Специализираният софтуер е разработен от Неделчо Стойков от 11 клас и позволява гъвкаво управление, както на продължителност на часове и междучасия, така и на звучащата мелодия.