Анна Велкова и Димитър Фердинандов представят проект за намаляване употребата на енергия за най-мащабния конкурса за зелени идеи Clean Tech


Над 12 процента от отделения въглероден диоксид се дължи на домакинството. Ако всички заменим добре познатите ни крушки с нажежаема жичка с LED лампи, ще намалим количеството на въглероден диоксид, отделен за една година, с над 5%. Може да не звучи много, но е малка крачка, която трябва да направим, ако желаем да подсигурим бъдещето на децата и внуците ни!

Това заявяват в доклада си за конкурса Clean Tech на MIT – Масачузетския технологичен институт, Анна Велкова и Димитър Фердинандов от ЕГ “Пловдив”. Десетокласниците представят за престижното състезание проект и видео към него за намаляване употребата на енергия.

„Една от основните климатични промени е именно Глобалното затопляне. Всяка година повече от 35 гига тона (35 000 000 000 тона) въглероден диоксид, които Земята не може да абсорбира, се отделят в атмосферата. Тези нови частици във въздуха усилват Парниковия ефект и увеличават температурата на повърхността, като задържат светлината да не напусне атмосферата”, обяснява Димитър.

Според Ани основна причина за Глобалното затопляне е нуждата на цивилизацията от енергия. Осигурявайки тази енергия, обаче, ние не само подсилваме Глобалното затопляне, но и замърсяваме въздуха и околната среда с токсични вещества, затова е необходимо е да намалим употребата.

Clean Tech е най-мащабният конкурс за зелени идеи в Европа. Оценяването е по редица критерии, между които климатично въздействие, бизнес и пазарен потенциал, създаване на работни места и иновативен технологичен потенциал.

Миналата година Анна и Димитър спечелиха награда за най-професионално представяне от регионалните полуфинали на Европейското астрономическо състезание за младежи “Oдисей II”. Домакин на събитието бе Научният център за млади таланти в град Соро, Дания.