Чуждите партньори по проекта обсъждат дейностите на първата работна среща в Пловдив.

Френската гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери” – партньор по проект за отговорно потребителство, готви филм за производството на кисело мляко

 

Чуждите партньори по проекта обсъждат дейностите на първата работна среща в Пловдив.
Чуждите партньори по проекта обсъждат дейностите на първата работна среща в Пловдив.

Десетокласници ще издирват рецепти за здравословно хранене и ще представят типични български продукти пред свои връстници от Испания и Франция. Френската гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери” е партньор по проект на „Еразъм+” на тема „Отговорно потребителство”, който стартира от настоящата учебна година.
През настоящата седмица училището е домакин на първата работна среща между партньорите, а именно гимназия „Вожла”, Шамбери (Франция) и гимназия „Ес Тиера де Алваргонзалез”, Кинтанар де ла Сиера (Испания).

Целта на проекта е да развие адекватни потребителски навици у учениците с помощта на метода за учене чрез опита в сферата на здравословното хранене и потреблението и производството на текстил. Друг акцент е повишаване нивото на тяхната образователна мотивация, езиковата компетентност, комуникационни и презентационни умения и способност за работа в екип.

„Заедно с партньорските училища определихме дейностите и сроковете на изпълнение. Първата визита ще е в Испания и тя ще е свързана със здравословното хранене. С помощта на Центъра за франкофонско обучение към  Университета по хранителни технологии ще издирим и представим рецепти за здравословно хранене, както и типични български продукти. Имаме идея, отново с тяхна помощ, да подготвим филм за технологията на производство на българско кисело мляко”, обясни ръководителят на проекта Гергана Душилова.

Тъй като работният език на проекта е френски, владеенето му на добро ниво е било основното изискване към кандидатите да станат част от екипа. Това са 21 ученици от десетите класове.

Пловдивските тийнейджъри ще посетят Франция и Испания и ще посрещнат връстниците си от тези страни. Втората визита ще е през октомври догодина в Пловдив. Темата на срещата ще е отговорното потребление на текстил. Тогава пловдивските ученици трябва да презентират историята на текстилната индустрия в България от древността до днес, типичните занаяти и това, което се прави днес в индустриален мащаб.

„Идеята е да се възпитат у подрастващите ценности на отговорни потребители. Които да си дават сметка, че не икономиката се гради на отговорно ползване и че е не нормално да потребяват неща, от които нямат нужда”, пояснява Гергана Душилова.