Лидерските умения и постиженията на Димитър Чакъров, който ще представя страната ни на EXPO Sciences Europe, го наредиха сред седмината носители на приза

Десетокласникът от Математическата гимназия Димитър Чакъров спечели престижната награда на Харвардския университет Book Award 2018. Седем български ученици от 10 и 11 клас от шест града в страната станаха носители на приза. Победителите се определят ежегодно сред кандидати от 2000 училища по целия свят, а на национално ниво наградата се дава от местните клубове на завършилите Харвард. У нас Harvard Prize Book Award се връчва от “Харвард клуб България”. Той е създаден през 2001 г. и обединява българи, завършили различни образователни степени и програми на Харвардския университет, студенти, преподаватели и приятели на университета по света. Целта на Book Award е да открие и награди ученици от последните класове с изключителни постижения и да насърчи усилията им да се развиват.

Димитър е участвал и печелил медали в множество научни състезания и конференции за ученици. През април той получи грамота за отлично представяне и една от специалните награди на журито в  националния конкурс за проекти “Млади таланти”. Това му донесе право да представя страната на EXPO Sciences Europe, Гдиня, Полша през юли. Сред тазгодишните завоевания на Димитър е сребърният медал от  International Conference of Young Scientists, Белград, Сърбия, в категория “Математика”. На двата форума той е представи проект в сферата на теорията на игрите.

Носителите на Harvard Prize Book Award се избират след сериозна селекция, която включва номинации от партньорски организации, интервюта и оценяване от членовете на “Харвард клуб България”. Освен силни академични постижения, участия в състезания, дебати и други учебни проекти, се обръща внимание на лидерския потенциал на кандидатите и участията им в различни извънкласни занимания в областта на науката, спорта, изкуство, доброволческа дейности. Интервютата се провеждат на английски.

Според оценителите за наградата тази година кандидатите са били “силни, ярки, забележителни млади хора, за които тепърва ще чуваме не само в България”. Победителите получават книга, официален сертификат Harvard Prize Book Award и покана за специалната церемония на „Харвард Клуб България” през есента, на която ще им бъде връчен сертификатът.