Ерик Рубин гостува на ЕГ „Пловдив”, клубът по фотография му подари снимка от ритуала „Муфканица”

23846369_1852674154773895_717271318_n

„Искам да се занимавам с аерокосмическо инженерство. Амбицията ми е да уча в Калифорнийския технически университет, затова много ме интересува дали скоро ще премахнете визите”. Въпросът към американския посланик Ерис Рубин бе зададен от 10-класника Димитър Фердинандов  по време на посещението на дипломата в ЕГ „Пловдив” днес. Визитата по желание на посолството включваше разходка из гимназията и среща с учениците от трите паралелки, на които преподава помощник-учителят по програма „Фулбрайт” Линдзи Майкъл. Програмата дава възможност на млади американци с бакалавърска или магистърска степен в различни области да преподават в български училища за една година.

Темата за визите се оказа важна за доста от учениците, които имат намерение да продължат образованието си в САЩ. Димитър, който е автор на образователна поредица за Космоса, има награда за най-професионално представяне от регионалните полуфинали на Европейското астрономическо състезание за младежи, е амбициран да учи в третия най-престижен университет в света, затова отсега се интересува от подробностите. Посланик Рубин обясни, че визите за българи няма да паднат по-рано от две-три години. Дипломатът обаче препоръча на амбициозните младежи да се запознаят подробно с програмите, които обезпечават ученето в Америка. Димитър Фердинандов дори получи визитка от аташето по културните и образователни въпроси Мат Хагенгрюбер, тъй като поиска да узнае дали и тази година ще има Space camp в Алабама. Миналата година момчето е било сред тримата одобрени, но малшанс праща само двама български младежи. Тази година той отново е амбициран да кандидатства за участие в космическия лагер са ученици над 15 години, ако има конкурс.

След като се запозна накратко с историята на елитната пловдивска гимназия, Ерик Рубин разгледа музея и библиотеката на училището, както и кабинетите по английски език, ремонтирани от фондация „Америка за България”. Дипломатът се срещна и с учителския екип, на който презентира програмата за обмен на гимназиални учители.  Тя ще се проведе през юни догодина в рамките на 5 седмици в нея ще вземат участие 20 учители.  Курсът включва четири седмици академични занимания и още 7 дни интегрирани образователни пътувания. Всички разходи на участниците се покриват от Държавния департамент. Желаещите да се включат трябва да напишат мотивационно писмо, в което да обяснят защо се интересува от конкретния курс, какво очакват от това свое участие и какъв ще бъде техният личен принос за програмата.  Формулярите се изпращат на сайта на посолството до 29 декември 2017 година.

„Впечатлен съм, забележителни ученици!”, сподели дипломатът с директора на гимназията Николай Радев. Посланикът остави речници за училищната библиотека, но си тръгна с алманаха с творби на учители, а клубът по фотография му подари снимка на 11-класничката Дана Цветкова от ритуала „Муфканица”, която бе показана на изложба в Европейския парламент.

23845068_1852674018107242_1774418401_n