imgres

Учителите ще получават по 10 заплати при пенсионеране от 1 август, а не по 8 както е сега. Това е заложено в Закона за предучилищното и училищното образование, заяви днес министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя обеща и повишаване на заплатите на педагогическия персонал през следващите години.

Между 4000 и 6000 преподаватели се пенсионират годишно, уточни заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. През следващите десет години се очаква половината от педагогическия персонал да навлезе в пенсионна възраст. Затова МОН търси варианти как педагози на пенсионна възраст да са полезни на образованието. Едната възможност е да обучават и споделят опита си.

В един от модулите в националната програма “Без свободен час” е създадена база с данни на учители, които да заместват отсъстващите. От имената в базата данни 80 на сто са пенсионери.

Мерките за привличане и задържане на млади хора в системата е завишение на минималните заплати за педагогическите длъжности, каза още зам.-министър Стаматов.