Четвъртокласничката от СУ „Черноризец Храбър“ зае трето място и в генералното класиране на състезанието по български език „Св. Иван Рилски“

Тя е само на 10, но отвя конкуренцията на участници от цялата страна и стана национален първенец по бързина и правилно и изразително четене на брайл във възрастова група 3-8 клас. Домакин на състезанието „Прочети ми с пръсти“ бе Столичната библиотека, а основен организатор – национално читалище „Луи Брайл“.

Димана Маринова от СУ „Черноризец Храбър“ се справя без проблем с регламента – от всички състезатели се изисква да прочетат различни предварително подбрани текстове, които се определят чрез жребий малко преди началото на събитието. Журито следи не само за точност и изразителност, но и за разбиране и артистична интерпретация на творбите.

„Не бих казала, че се е готвила специално за състезанието, защото тя непрекъснато чете. Снабдяваме се с книги от пловдивския филиал на читалище „Луи Брайл“, казва майката на Димана – Весела.

За да се справя с уроците, четвъртокласничката има инсталиран екранен четец – софтуерно приложение за хора с нарушено зрение, който дава възможност да се четат текстове на различни езици. На телефона си също има инсталирано приложение за незрящи, което улеснява комуникацията й.

Детето постига изключителни резултати не само на националното външно оценяване след 4 клас – 98 точки по български език и 83 точки по математика, но се нарежда в призовата тройка на престижното състезание за езикова грамотност „Св. Иван Рилски“. Димана заема трето място в генералното класиране за 4 клас, което се определя на база на резултатите от отделните кръгове през годината. Без да взима никакви уроци.

„Слуша внимателно в училище, има и ресурсен учител от Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващо образование. Аз съм филолог и помагам за българския. Диктувам й текстовете за домашна. Компютърната програма не й казва, например, подчертаните думи, а доста често условията на задачите са такива. Баща й е инженер и дава подкрепа при решаването на задачите“, пояснява Весела.

Щастлива е от категоричното решение на семейството Димана да постъпи в масово училище и четири години по-късно да се чувства напълно интегрирана и щастлива сред съучениците си. Преди седмица облякла тога, за да получи свидетелството за завършен начален етап и грамота от директора за изключителни постижения в учебния процес и извънкласните дейности, както и за издигане авторитета на училището.

Димана има брат близнак Георги, който също й помага, когато се наложи. И той постигнал изключителни резултати на НВО – 99.5 точки по български и 97 точки по математика. Двамата ще продължат в 5 клас в профилирана паралелка „Математика с английски език“. Голямата трудност за Димана обаче са геометричните задачи, тъй като липсата на зрение й пречи за пространствената ориентация, а оттам и за чертежите и точните решения.

Към завоеванията й се добавят два златни и два сребърни медала от състезанията на Сдружението на началните учители. Обича да пише стихове.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.