Вузът с ултиматум да напусне реституираната сграда, в която се помещава Химическият факултет, отправя искане до МС за замяна и за 2 млн. да довърши кампуса

111

Искане за декар и половина държавна земя е отправил Пловдивският университет до МС, за да не остане на улицата Химическият факултет на вуза. Това стана ясно днес на  форума „Пловдив 2020 – какво е нужно за развитието на индустрията, културния туризъм и инвестициите”.  Ректорът на висшето училище проф. Козлуджов потърси съдействие от вицепремиера Томислав Дончев и министрите Николина Ангелкова и Божидар Лукарски, които участваха в конференцията и обещаха съдействие.

От 1961 години Химическият факултет обитава сградата, която се намира непосредствено до Ректората. При реституцията обаче имотът е върнат на собствениците и вече повече от 20 години вузът плаща по 140 000 лева наем на година. Наскоро обаче собствениците поставили ултиматум на ректора факултетът да се изнесе, тъй като имали инвестиционни намерения. Козлуджов уточни, че ако получат 1.5 дка в Пловдив, те били готови на замяна. Другият вариант е факултетът да се нанесе в нова сграда. Вузът има изготвен проект, но реализацията му възлиза на 10 млн. лева.

“Тъй като няма кой да ни даде такива пари, не искаме милиони от държавата, а свободен терен, за да обезщетим реститутите. Ако това не стане, да ни подпомогнат финансово”, обясни Козлуджов. Теренът трябва да е държавен, тъй като вузът е на подчинение на Министерството на образованието.

Миналата година бе изцяло обновена и модернизирана една от лабораториите на факултета с апаратура на стойност 120 хил. лева. Атомно емисионен спектрометър с индуктивно свързана плазма ICP-OES iCAP 6000 Thermo Scientific и микровълнова система за киселинно минерализиране под високо налягане Milestone ETHOS One са двата нови апарата, с които ще се подготвят и обработват проби. Модерната техника е закупена по проект „BioSupport”, в който катедрата „Аналитична химия и компютърна химия” е партньор.

Освен земята, вузът иска и 2 млн. лева за довършване на кампуса. Той ще вложи още толкова собствени приходи, за да се довърши и вторият корпус на общежитията на бул. “България”.