Правителството отпусна средства за реконструкция на сградата на АМТИИ в Стария град. Общината ще дофинансира със 100 000 лева

julto_uchiliste

Министерският съвет на свое заседание днес  постанови да бъдат отпуснати  1 милион и 100 хиляди лева за укрепване и реконструкция на сградата на Жълтото училище в Пловдив. Средствата ще бъдат приведени на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство чрез бюджета на Министерството на образованието и науката.

Спасяването на Жълтото училище е национална кауза, за която ръководството на АМТИИ бе подкрепено от Община Пловдив.

Ректорът на проф. Милчо Василев обясни, че по предварителни разчети проектът за укрепването на емблематичната сграда е на стойност около 1.2 милиона лева.

„Това решение е резултат от упоритата работа на Академията, която започна още през първия ми мандат като ректор преди 4 години, и алармиране на институциите. Удовлетворени сме от това решение на Министерския съвет и благодаря за подкрепата на председателя на парламентарната комисия по бюджет  Менда Стоянова и на Община Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев. След дълго ходене по мъките, вече съм уверен, че Жълтото училище ще бъде бисер в ансамбъла на Стария град“, коментира ректорът.

Кметът, от своя страна, благодари на на министър-председателя в оставка Бойко Борисов и на министъра на финансите Владислав Горанов за взетото решение.

„Това решение е важно не само за АМТИИ и Европейската столица на културата Пловдив, но и за страната, защото благодарение на финансирането сградата на първата гимназия в българските земи, създадена през 1868 година, тя ще бъде съхранена за поколенията“, каза кметът и добави, че общината ще го дофинансира със 100 000 лева и ще предвиди допълнителни средства за облагородяване на зоната около сградата.

Жълтото училище е наречено така заради оцветяването на фасадите му. Всъщност това е първата българска гимназия, създадена в Пловдив през 1868 г. на базата на известното епархийско училище „Св. Св. Кирил и Методий” и настанена в новата специално построена за целта сграда. Построена е от известния брациговски майстор Тодор Дамов.Това е и единствената стара обществена постройка, която и до днес се използва по предназначение. На източния ъгъл, между улиците”Цар Ивайло” и ”Тодор Самодумов”, са запазени оргинални надписи на български и османо-турски, в които се съобщава, че училището е построено през 1868 година с благоволението на султан Абдул Азис хан.