Една от куклите е изработена от малкото останали живи майстори от страната на изгряващото слънце – Арата, но облеклото й ще се шие в България

Древна японска легенда за раждането на първия император, плод на любовта между принца на земята с принцесата на океана, ще качи на сцена за пръв път творчески екип от български и японски творци, вдъхновени от традиционния театър Бунраку.

„Принцът на морето и принцът на земята“ е легенда за двама братя и история, която за пръв път се разказва пред публика, тъй като е от V век, а сюжетите за Бунраку са написани по времето, когато е създаден театърът – XVII век, споделя режисьорът Елена Панайотова и добавя, че в продължение на две години работи по спектакъла. Тя била вдъхновена от легендата „Хозозори и Хоходеми“, преведена от Николай Райнов в „Източни приказки“. Изкуството Бунраку има 400-годишна история и e под закрилата на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Интересен факт за представлението е, че една от куклите е изработена от малкото останали живи майстори в Япония –  Арата, но облеклото й ще се шие в България.

В момента текат усилени репетиции, а премиерата ще е на 21 април на сцената на Кукления театър в Пловдив.

„Прехвърлянето на духа от живия разказвач към куклата в японския куклен театър ни порази. Тук ние сме заедно с куклата, тя е пред нас и сме едно цяло. Там кукловодите са отделно от разказвача, който изпълнява всички гласове и цялото действие“, споделя директорът на театъра Виктор Бойчев.

Три японски театъра и общо девет представления ще гостуват на сцената на Кукления театър като част от програмата за Европейска столица на културата. Спектаклите стартират с Буто танц на известната изпълнителка Хисако Хорикава. Японката се завръща след 20 години в Пловдив, за да покаже спектакъла „Танцът днес – тяло и пространство“ . Той ще се играе на от 29. март от 19.00 часа, а следващите два дни тя ще проведе и обучение за актьори и танцьори в Дома на културата „Борис Христов“.

Проектът „Духът на японската кукла“ включва поредица от събития, свързани с японското куклено и танцово изкуство, които театърът ще представя пред публика от март до септември на обновената си сцена.

През септември ще се проведе и Седмица на японското изкуство, която ще запознае малки и големи с фолклорни куклени традиции и демонстрации от страната на изгряващото слънце.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.