Една от куклите е изработена от малкото останали живи майстори от страната на изгряващото слънце – Арата, но облеклото й ще се шие в България

Древна японска легенда за раждането на първия император, плод на любовта между принца на земята с принцесата на океана, ще качи на сцена за пръв път творчески екип от български и японски творци, вдъхновени от традиционния театър Бунраку.

„Принцът на морето и принцът на земята“ е легенда за двама братя и история, която за пръв път се разказва пред публика, тъй като е от V век, а сюжетите за Бунраку са написани по времето, когато е създаден театърът – XVII век, споделя режисьорът Елена Панайотова и добавя, че в продължение на две години работи по спектакъла. Тя била вдъхновена от легендата „Хозозори и Хоходеми“, преведена от Николай Райнов в „Източни приказки“. Изкуството Бунраку има 400-годишна история и e под закрилата на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Интересен факт за представлението е, че една от куклите е изработена от малкото останали живи майстори в Япония –  Арата, но облеклото й ще се шие в България.

В момента текат усилени репетиции, а премиерата ще е на 21 април на сцената на Кукления театър в Пловдив.

„Прехвърлянето на духа от живия разказвач към куклата в японския куклен театър ни порази. Тук ние сме заедно с куклата, тя е пред нас и сме едно цяло. Там кукловодите са отделно от разказвача, който изпълнява всички гласове и цялото действие“, споделя директорът на театъра Виктор Бойчев.

Три японски театъра и общо девет представления ще гостуват на сцената на Кукления театър като част от програмата за Европейска столица на културата. Спектаклите стартират с Буто танц на известната изпълнителка Хисако Хорикава. Японката се завръща след 20 години в Пловдив, за да покаже спектакъла „Танцът днес – тяло и пространство“ . Той ще се играе на от 29. март от 19.00 часа, а следващите два дни тя ще проведе и обучение за актьори и танцьори в Дома на културата „Борис Христов“.

Проектът „Духът на японската кукла“ включва поредица от събития, свързани с японското куклено и танцово изкуство, които театърът ще представя пред публика от март до септември на обновената си сцена.

През септември ще се проведе и Седмица на японското изкуство, която ще запознае малки и големи с фолклорни куклени традиции и демонстрации от страната на изгряващото слънце.