Гимназисти от СУ „Пейо Яворов” припомниха знакови моменти от живота и творчеството на гениалния български поет по повод 140-годишнината от рождението му

„Ще бъдеш в бяло – с вейка от маслина и като ангел в бяло облекло… А мисля днес; света прогнил от зло не е, щом той е твоята родина”, рецитира днес самият Яворов в пловдивската гимназия, която носи негово име. Гениалният поет символист оживя на училищната сцена, след като в образа му успешно се превъплъти 11-класникът Камен Петров. Дегизиран с черен балтон, тъмни очила и бастун, младежът опита да върне спомена за автора на някои от вечните любовни стихотворения в българската литература.

Членовете на клуб „Яворови почитатели” поканиха съученици и преподаватели на организираната от тях инициатива по повод 140-годишнина от рождението на поета. Събитието е част от календара на Яворовите януарски дни, които се организират традиционно в Чирпан. Вече 17 години учениците от клуба се опитват да бъдат своеобразни явороведи.

„Яворов е жрец на българското слово и името му трябва да остане в нашата културна памет. Ние, Яворовите почитатели, опитваме, колкото е по силите ни, да имаме своя принос той да продължава да живее в съзнанието на днешните млади хора, защото е феномен”, обяснява ръководителят на клуба и преподавател по философия и етика Елиана Пашкулова.

Ученическият спектакъл представи различни аспекти от Яворовия живот и дейност, припомняйки, че той е бил един от съратниците на Гоце Делчев, четник и активен участник в Балканската война, която през 1912 година носи освобождението на Пиринско от османско робство.

„Посрещат го като един месия. Той произнася реч, в която обявява за свободно първото градче на българското отечество Македония. Избират го за първи кмет на град Неврокоп. Следват други военни подвизи и виртуозното му изпълнение в Кавала, която завладява с четирима души воеводи. Това е невероятен военен маньовър”, припомниха учениците.

Емблематични стихове в изпълнение на 10-класници акцентираха върху лирика Яворов, определян неслучайно като един от големите поети на 20 век. Виртуозните пианисти Стоян и Атанас добавиха още един нюанс към честването в СУ „Пейо Яворов”, определящо себе си най-доброто от всички близо 30 български училища, чийто патрон е поетът революционер.