Основателят на гимназията Нели Вачкова бе удостоена с почетен плакет за изключителни заслуги

DSCF8809

Четвърт век от създаването си отбеляза на тържествена церемония в Дома на културата днес Френската гимназия. Цветовете, което училището избра за празника, бяха розово и синьо. Всъщност това са цветовете на 2016, които символизират равенството между половете. Водещите на празника се появяваха на сцената, облечени в тоалети от актуалната гама.

На 5 юни 1991 година МОН дава съгласие за отделяне на паралелките с френски език от някогашното СОУ „Георги Кирков“- сега Английската гимназия. На 20 юни, благодарение на усилията на дългогодишния директор Нели Вачкова, се разкрива гимназия с интензивно изучаване на френски език, а няколко месеца по-късно е избран и патронът – Антоан дьо Сент Екзюпери. От пет години насам гимназията вече има самостоятелна сграда.

Навръх 25-я юбилей основателят на гимназията Нели Вачкова, ударила първия училищен звънец преди четвърт век, бе удостоена с почетен плакет за изключителни заслуги в утвърждаване на училището. Отличието й бе връчено то настоящия директор Мариела Николова на фона на култовата песен на Емил Димитров – “Ако си дал”.

“Вие сте човекът, личността, вложил вяра, воля, мечти, усърдие, дързост, за да създаде това училище. За да направи за нас, последователите, пътя по-лесен”, обърна се Николова към предшественичката си.

Празника уважиха дипломати от френското, португалското и китайското посолство, тъй като в училището се изучават и трите езика.

„Какво е нужно, освен любов, за да върви напред едно училище – дълг и високи цели. Да живееш, значи да се раждаш бавно, казва нашият патрон. Много от преподавателите на гимназията са бивши възпитаници, което е знак за емоционална и интелектуална приемственост, а това създава усещането за общност”, обърна се към гости, учители и ученици директорът Мариела Николова.

Изключително емоционални бяха реакциите при прожекцията на 10-минутния филм за историята на гимназията, чиито автори, сценаристи, режисьори и оператори са самите ученици.

Химнът на Пловдив прозвуча като поздрав към юбилярите в изпълнение на хор „Детска китка”.

DSCF8815