Стартът на учебната година е под въпрос заради наводнението

Нанесените от пороя щети на Професионалната гимназия по жп транспорт „Христо Смирненски“ в Карлово са за около 700 000 лева. Това показва предварителната оценка, след като в продължение на два дни огромна водна маса заля училището. Наводнени са мазето и приземните етажи с кабинети и кабинети и лаборатории, които са били ремонтирани миналото лято.

Директорът Стефан Филчев, който призова доброволци на помощ, заяви, че екипите са безсилни да се справят, докато не се спре притокът на вода. Получил е пълна подкрепа както от общината, така и от кабинета на образователния министър, от столична община и ВМЗ. От Съюза на работодателите в системата на народната просвета са гласували 2000 лева помощ. Той обаче се съмнява, че щетите по сградата на училището ще бъдат отстранени до 15 септември, така че стартът е под въпрос.

На 25 и 26 август училището трябваше да проведе ДЗИ, но извънредната ситуация наложи промяна. От Учениците за първата матура по български език и литература ще бъдат пребазирани в ПГ „Евлоги и Христо Георгиеви“, а за втората задължителна – в СУ „Васил Левски“.

Очаква  се на място в ранния следобед да пристигне областният управител на Пловдив Ангел Стоев.