Къщичка от джинджифилово тесто измайстори за празничния базар учител по информатика

Спортисти от 7 до 12 клас правят зелена класна стая

dscf0211

Вицерепубликански шампион по вдигане на тежести и четвъртата на държавното първенство по спортна гимнастика се преобразиха като Дядо Коледа и Снежанка на коледния благотворителен базар на Спортното училище. Седмокласникът Стефан Танчовски, който се състезава в категория до 94 килограма, сложи костюма на белобрадия старец и беше готов да изпълнява желания на съучениците си, които го наобиколиха и един през друг го засипваха с искания за мечтани подаръци. На него пък нищо не му пречеше да обещава, че ще ги намерят в коледната нощ под елхата. Първа помощница на щангиста, който, от своя страна, си пожела първо място на републиканското догодина, бе Доменика Янкова. Спортната гимнастичка блестеше в снежнобяла рокля с корона на главата и раздаваше усмивки на посетителите на базара, приканвайки ги да си купят от вкусотиите на базара.

На щанда с пуканки и кола едва смогваха да изпълнят поръчките. Истинско възхищение предизвика къщичката от джинджифилово тесто и кръгли мини шоколади по покрива на преподавателя по информационни технологии Евгения Цачева. Сладкото изобретение можеше да се конкурира с изделията на майсторите от телевизионното риалити „Bake off”.

dscf0213

Картички с ликовете на най-успелите възпитаници на школото и написани от тях коледни пожелания привлякоха погледа на посетителите на базара. Чрез картичките с автограф задочно в акцията участваха състезателят по вдигане на тежести Диан Пампорджиев, олимпиецът по кану-каяк Ангел Кодинов, детето чудо в леката атлетика Лиляна Георгиева. Зам.-министърът Асен Марков даже нарисувал самолет на своята коледна картичка, а спортист N1 на Пловдив Станилия Стаменова написала „пожелания за много успехи”.

dscf0214

По 10 лева се харчеха тениските с лика на легендата на спортната гимнастика Йордан Йовчев.
Каузата на базара е да бъде подпомогнат 11-класник футболист, който е сирак. За да съберат пари за него, връстниците му бяха изработили също свещници от CD-та, дрянови сурвачки и малки книжки с добри мисли за всеки ден.

Като естествен декор край Дядо Коледа и Снежанка бе дървото, украсено от участниците в клуба за изграждане на зелена класна стая. Вдъхновител на идеята е преподавателят по химия и биология Ваня Макавеева, която обединила ученици от 7 до 12 клас в различни спортове. Почистили терена зад общежитията, където ще оформят учебен кът на открито. Ентусиастите вече са събрали палети и пънчета, които ще превърнат в места за сядане, а старите гуми ще станат цветарници. От върбови клонки пък са изплели огромна кошница за билки, които сами ще отглеждат и събират.

„Всички работят с огромно желание. Дори деца, които не са в клуба, прегръщат идеята и се отзовават да помагат. Надявам се напролет да имаме една чудесна класна стая на открито, която учениците от пансиона също могат да използват като зелена занималня”, казва Ваня Макавеева.

dscf0218