Panair-23.10.2015

Йоркширски териер с шоколадов цвят на козината ще бъде една от сензациите на финала за Световната киноложка купа, който ще се проведе на 24 октомври в панаира. Това е съвсем нова порода, която се развъжда от пет години, а сега за първи път ще я видим на състезание в България, обяснява Аврам Петков – председател на Световния киноложко-ловен спортен алианс и на Българския републикански киноложки съюз, които организират проявата. Входът за ученици е само 1 лев.

Йрокширски териер с рядко срещаната шоколадова окраска е новата мода сред любителите на кучета в у нас. Малките шоко йорки, както ги наричат, струват 800-900 лева и са много търсени. Те са красиви, приличат на копринена играчка и са подходящи за алергични хора, обясняват експерти.

За първи път у нас на киноложката надпревара  в Пловдив ще може да се види и биро йорки – също разновидност на йоркширския териер и една от най-редките породи в света. Нейната екзотичност се дължи на окраската, в която на бял фон са разположени шоколадови петна, а на главата има златист оттенък.

Любителите на кучета ще бъдат изненадани и от качествата на китайския булдог. Той пристига от Русия специално за състезанието. Ще има и много хубави догове, както и питбули.

Над 300 кучета от 35 породи ще си оспорват шамипонските титли на финалите за Световната киноложка купа. Победителите ще получат международната титла CACIB.

За първи път у нас се организира Шампионат на Великобритания за всички породи кучета. Той ще се състои на 25 октомври и ще определи новите носители на титлата CAC.  Състезанията ще се провеждат пред палата 6. И в двата дни започват в 11 часа, а след това публиката ще се забавлява с  атрактивни демонстрации на популярните спортове с кучета аджилити и  фристайл фризби.