Класните стаи в 18 общински училища са освежени, малката сграда на ОУ „Петър Берон“ вече е с външна изолация

Първият школски звънец удря за 3100 пловдивски първокласници. Това е броят на записаните до момента деца в общинските училища с начален етап на обучение (общо 46 начални, основни и средни).

По данни на общината пълна готовност за 15 септември имат всички 52 общински училища. Над 33 000 ученици от I до XII клас и около 700 пет и шестгодишни деца, разпределени в подготвителните групи, ще прекрачат прага на класните стаи.

В 18 общински училища през летния период бяха извършени  козметични ремонти за освежаване на стаи и коридори –  шпакловане, боядисване на стени и тавани, циклене и лакиране на паркет. В ОУ „Петър Берон“ е направена външна изолация на малката сграда, а в МГ „Акад. Кирил Попов“ е ремонтиран покривът.

В няколко общински училища са изградени STEM центрове – специално създадени и оборудвани учебни пространства с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на природо-математическите науки. Одобрените за финансиране през 2021 г. са ЕГ „Пловдив“, СУ „Черноризец Храбър“ и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника с 300 000 лв., и ЕГ „Иван Вазов“ с 210 000 лв. В СУ Софроний Врачански“ се изгражда STEM център със средства от бюджета на училището.

Приключи ремонтът и в двете сгради на СУ „Любен Каравелов“,  финансиран по Оперативна програма„Региони в растеж”. С финализирането на втория етап от проекта училището разполага с  мултифункционална зала и басейн.

Продължават дейностите по изпълнение национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища. Припомняме, че Община Пловдив получи финансиране от 14  817 000 млн. лева. за 7 обекта, с които кандидатства по националната програма. „Изграждане на нова сграда на ОУ „Княз Александър I“  (4 973 300,00 лв.) и „Ремонтни работи и реконструкция на източен корпус на СУ „Константин Величков“, (1 995 500,00 лв.) са проектите, които Общината ще изпълнява.

Всички 52 общински детски градини в Пловдив са в пълна готовност за откриване на новата учебна година. Към момента са записани 10 940 деца. 3-годишните са 2700.

Вчера бе открита официално реконструираната ДГ „Перуника“, изградена по проект „Образователна инфраструктура – изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив“.

Предстои изграждането или са в процес на реконструкция следните сгради:

Район „Централен“:

– нова сграда на ДГ „Каменица“ – 6 групи (изпълнява се по програма „Региони в растеж“);

– ДГ „Чучулига“ – нови 2 групи (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища);

– ДГ „Буратино“ – нови 3 групи (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища) – предстои да бъде избран изпълнител;

Район „Източен“:

– нова сграда с 8 групи на ул. „Богомил“ (изпълнява се по програма „Региони в растеж“), която се очаква се да бъде готова и открита до края на предстоящата календарна 2021 година.

Район „Южен“:

– нова сграда с 4 групи до ОУ „Стоян Михайловски“ (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища) – в момента тече процедура по избор на изпълнител;

– нова сграда с 8 групи на бул. „Ал. Стамболийски“ (финансирана от капиталовата програма на Община Пловдив), която се очаква се да бъде готова и открита до края на предстоящата календарна 2021 година.

– нов корпус с 4 групи към ДГ „Зорница“ (изпълнява се по програма „Региони в растеж“) – сключен е договор с изпълнител.

Район „Тракия“:

– нова сграда с 8 групи (изпълнява се по национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища) – предстои да бъде избран изпълнител.

Реконструкция ще започне и в ДГ „Майчина грижа“ с цел разширяване. Предстои изграждането и на нова детска градина в квартал „Съдийски“

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.