Училищата в район „Тракия“ стават част от кампанията “Искам да съм полезен… в училище“

Учебни заведения от район „Тракия“ се обединяват зад каузата “Училище #БезОтпадъци” и ще бъдат част от кампанията “Искам да съм полезен…в училище”. В нея ще се включат  училищата от района, които под формата на съревнование ще събират пластмасови бутилки в специална арт инсталация, носеща името Шишеяд. Училището събрало най-голямо количество  пластмасови отпадъци ще получи и награда – намеса в своя двор по избор.

Шишеядът ще стартира своята обиколка на 24 септември  от СУ „Димитър Матевски“ и ще бъде представен официално по време на Деня на спорта в училище.

“Необходимостта да събираме разделно и да рециклираме опаковките трябва да бъде част от ежедневието им. Важно е обаче да знаем, че една опаковка трябва да бъде изхвърлена напълно празна – без остатъци от храна или течност, защото би замърсила и останалия рециклируем материал в контейнера.”, казва Румяна Киризиева, от сдружение БГ Бъди активен”.

Арт инсталацията ще обиколи всички учебни заведения. Количеството събрано от всеки нахранен Шишеяд ще бъде измервано и записвано, като в края ще бъдат отличени победителите. Освен че ще получат ясни указания за това как трябва да третират бутилката преди да я пуснат в кош за разделно събиране, децата ще научат повече за това колко е важно да пазим чисто, да събираме разделно отпадъците и да ги рециклираме.