„Доматите в салатата се слагат винаги накрая, защото пускат вода“, даде напътствия водещият на кулинарното риалити „Кошмари в кухнята“ и остана впечатлен от усърдието на децата от ОУ „Алеко Константинов“

Четиристепенно меню сътвори с четвъртокласници от Пловдив днес любимият шеф готвач Иван Манчев. Той пристигна от столицата, за да подкрепи децата от 4 б на ОУ „Алеко Константинов“ в благотворителната кауза да приготвят ястия за Дома за деца, лишени от родителски грижи „Княгиня Мария Луиза“. Домакин на кулинарната инициатива, в  която се включиха ученици от още четири училища, бе образователен център “Мастеркидс”.

„Ще готвим ли? Страхотни сте!“, не скри радостта си от емоционалното посрещане водещият на кулинарното риалити „Кошмари в кухнята“, но този път критиките бяха заменени с похвали. Главните действащи лица го посрещнаха облечени в престилки и готварски шапки, а на изненада на шеф Манчев, че върху тях са изписани имената им, децата поясниха: „За да знаете кой кой е, когато готвим заедно и да ни казвате какво да правим“.

Дълго преди уречения час за начало на кулинарно приключение учениците, като истински готвачи, се приготвиха за чаканата с месеци среща. В модерния детски център има перфектно обзаведена кухня, където децата приготвяха два вида салати – зелена и шопска, брускети със сьомга, пиле с розмарин и пресни картофи, а за десерт запретнаха ръкави за чийзкейк и мелба.

„Първо направете дресинга за салатата, доматите се слагат винаги накрая, защото пускат вода“ даде напътствия шеф Манчев и предупреди малките готвачи да бъдат внимателни с ножовете!“.

 

Инициаторите на инициативата, подкрепени от своите родители,  бяха поканили свои връстници от ОУ „Душо Хаджидеков“, СУ „Христо Г. Данов“, ОУ „Княз Александър I“ и СУ „Св. Седмочисленици“, а на масата седнаха заедно с децата от ДДЛРГ „Княгиня Мария Луиза“.

„Най-лесно хората се обединяват около общото добро или обща подлост. Ние, в училище, винаги залагаме на доброто“, сподели директорът Красимир Ангелов и се пошегува със звездния гост, че бил по-очакван от Дядо Коледа.

След като се извини, че го е тормозила през последните два месеца, докато уточнят детайли по визитата му, класната на 4 б Марияна Найденова разказа, че от първолачета децата правят благотворителни акции заедно с родителите за деца в неравностойно положение. След разхлабване на пандемичните мерките децата сами поискали да ги възобновят.

Шеф Манчев получи от децата пано с дърво, в което са снимките на всички от 4 б клас.