Демонстрацията се проведе по инициатива на Бизнес университетската асоциация в хранителната индустрия и туризма

Как се приготвят поширани скариди и филе от ципура върху фрикасе от млечен грах, яйце и хайвер „Лъмпфиш“ демонстрира в Университета по хранителни технологии шеф готвач Валентин Иванов. Популярният майстор представи съвършенството на средиземноморската кухня в учебната кухня на катедра „Хранене и туризъм“ във вуза. Той демонстрира тънкости и иновативни техники в приготвянето на предястия, основни ястия и десерти, като фурор предизвика десертът – торта от авокадо с фурми, шамфъстък и лешници.

Гостуването на шеф Иванов бе по инициатива на Бизнес университетската асоциация в хранителната индустрия и туризма, създадена да стимулира сътрудничеството между УХТ и компаниите от бранша. В сдружението членуват 30 фирми в сферата на хранителната промишленост, биотехнологиите, хранителното машиностроене и туризма.

„Успоредно с провеждането на семинари, конференции и кръгли маси се фокусирахме върху организирането на стажове и практически обучения на студентите, за да се подпомогне реализацията им“, обясни ръководителят катедра „Хранене и туризъм“ проф. Йорданка Алексиева.

Шеф Иванов препоръча на готвачите да се ориентират към риба, говеждо и агнешко месо, които са местни и с гарантиран произход и посъветва да се използват по-широко в менютата кълнове, богати на биологично активни вещества. Според него най-полезните продукти са домашните. С проф. Алексиева той обсъди принципите за устойчивост в кулинарната технология  и програмите за нулеви отпадъци в кухнята.

„Всеки готвач трябва сам да избира продуктите за ястията според това как и къде се отглеждат, да се добиват възможно най-близо. Базата на УХТ е чудесна за подготовка на кадри“, каза още шеф Валентин Иванов.

По програма на Асоциацията от началото на годината в обучение в ресторанти „Хепи“ са се включили 10 стажанти, като през лятото техният брой ще се увеличи, заяви HR мениджърът на Аглика Адамова.

Катедра „Хранене и туризъм“ разполага с учебна кухня, сладкарска работилница, ресторант, библиотека, които са спонсорирани от Швейцарска Фондация за обучение на хотелиери.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.