Децата отправиха обща молитва за мир и засадиха заедно Дърво на хармонията

“Този факел е бил в 25 000 училища, 16 пъти е обиколил Земята, държан е от 7 милиона души, включително от Нелсън Мандела, Майка Тереза, Арнолд Шварценегер, атлета Карл Люис”, обръща се Виолета Ангелова към пъстрото множество ученици, събрани в двора на СУ „Любен Каравелов“.

В голямото междучасие днес 11 бегачи влязоха а с горящия факел, направиха почетна обиколка и разпънаха транспарант. Българският отбор на международната щафета Пробег на мира мина днес през 6 пловдивски училища по повод 35-годишнината от основаването на най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира и доброжелателството.

“Мъжът от снимката е основателят на инициативата Шри Чинмой”, посочи на децата Виолета Ангелова, която е част от БГ отбора. Пробегът на мира спира за втори път в СУ „Любен Каравелов“ след 2018 година.

„Днес вие ставате част от нашия отбор, който разпространява идеята за мир“, обърна се към учениците Виолета и ги прикани да отправят общо послание, като сложат ръка на сърцето, затворят очи и всеки наум искрено пожелае добро.

Бегачите обясниха, че мирът е единство – затова тичат в отбор и научили заедно една песен. Те изпълниха заедно своя химн „Peace Run“, като преди това помолиха певците и музикантите да ги извинят, ако допуснат фалшиви тонове.

Трима от бегачите имитираха тичане на забавен каданс, като инсценираха как единият състезател бута друг, който го изпреварва в съревнованието. После двамата конкуренти вдигнаха и пренесоха „пострадалия“ на ръце. В отборната игра всички се подкрепят, казаха на децата бегачите.

Всички заедно засадиха дърво на мира – албиция, която ще се цъфти в училищния двор. “Дървото ще ви напомня за хармонията и разбирателството. Когато сме добри, другите ще последват този пример”, обърна се Виолета към учениците и връчи сертификат, който прави училището част от инициативата, на директора Славка Щерева.

„За втори път сме удостоени с честта да ни посетите. Ние сме пазители на фолклора, на българския дух, а отсега нататък ще пазим и това дръвче, което символизира хармонията в отношенията. Светът се нуждае от хора като вас“, заяви Щерева.

Под звуците на „Детска планета“ на Крисия малките мажоретки от първи, втори и трети клас изпълниха своята композиция около Дървото на мира. Фолклорният ансамбъл „Тракийска младост“ поздрави с песен за Гергьовден.

Факелът на мира се озова за трети пореден път и в СУ „Цар Симеон Велики“. Той бе донесен от най-младата бегачка в отбора – Никол, който е обиколил 155 държави е бил дори в Космоса.

„Факелът на мира преминава от ръка на ръка, от град на град, за да предаде мечтите и надеждите за приятелство“, обърна се към учениците Никол и връчи сертификат на директора Руси Баташки.

„Има ли по важно нещо от мира? Тази идея, започнала преди 35 години, продължава идеите на олимпизма. Нека не угасва огънят във вашите души“, призова Баташки и похвали пред гостите училищните състезатели по волейбол, баскетбол и художествена гимнастика.

„През очите на едно дете“ бе песента, с която децата от вокалната група поздравиха бегачите, след което последва изпълнение на училищния фолклорен ансамбъл. На финала децата подариха рисунки от изложбата си за мира.

Дръвчета на мира днес бяха засадени още в частното „Дружба“, ОУ „Душо Хаджидеков“, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ОУ „Стоян Михайловски“, както и ОУ „Христо Ботев“ в с. Крумово.