Зам.-министър Ренета Колева открива празника в Цар-Симеоновата градина

4

Шест пловдивски училища ще вземат участие в хепънинга по повод 22 март – Световния ден на водата. Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева ще открие празника  в 12.30 часа в Цар-Симеоновата градина. Той е съвместна инициатива на РИОСВ, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, община Пловдив и „ВиК“.

В инициативата ще се включат ученици от ЕГ „Иван Вазов“, СУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Св. Паисий Хилендарски“, ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Елин Пелин“ и ОУ „Пенчо Славейков“. С музикални и танцови изпълнения ще участват и възпитаници на Общинския детски комплекс. Представители на Младежкия воден парламент в България ще запознаят присъстващите с възможностите за привличане на младите хора в процеса на опазване на водите и водните екосистеми.

Пространството до Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина ще бъде превърнато в своеобразна сцена на знанието и детското творчество, където ще се изявят  младите таланти. Организаторите са подготвили и викторина с въпроси, свързани с опазването на околната среда. За всички участници са предвидени подаръци, както и лакомства.

На специални щандове ще се предлага информация на екологични теми. Тази година Световният ден на водата е на тема „Защо хабим водата?“ (Why waste water?). Той се отбелязва всяка година на 22 март за  привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й. Инициативата е предложена през 1992 г. на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година в целия свят се организират прояви, посветени на водата.