Предложението на Регионалното управление на образованието до МОН е да удостои с почетното отличие зрелостници от четири елитни гимназии

Шестима пълни отличници са предложени от Регионалното управление на образованието за присъждане на национална диплома от МОН. Всяка година почетното отличие се дава от министъра на образованието на зрелостници с успех 6.00 на матурите и от дипломата за средно образование, които са и с изявени способности в областта на науката, технологиите, изкуствата и спорта. Отличието има морална стойност и е признание за високите постижения.

Сред предложените е първенецът на випуска на Националната търговска гимназия Николай Николов, който бе избран и за първия младежки омбудсман на Пловдив. Николай завърши с пълно отличие „Оперативно счетоводство” и вече е първокурсник по право в Пловдивския университет. Към опита му като обществен защитник се добавя и този на дългогодишен посланик на Европейския парламент и на Евроклуба към гимназията. След като се дипломира, Ники иска да се върне обратно в гимназията като преподавател.

Национална диплома се очаква да получи и първенецът на Математическата гимназия Димитър Чакъров. Талантливият младеж, носител на национални и световни отличия, има два пъти по 100 точки на зрелостните изпити по български език и по математика. Последното завоевание на Димитър е от май тази година, когато се нареди сред победителите в националния конкурс „Млади таланти“, заедно със съученика си Йордан Цветков. Техните разработки бяха избрани от жури сред 21 проекта в областите биология, химия, информатика, инженерни науки, математика, медицина, физика. Със своя проект 12-класникът предлага нов поглед към теорията на числата. В основната си част той е разработван по време на интензивната шестседмична лятна школа в Масачузетския технологичен институт миналата година. Димитър се представи блестящо и за първи път в историята на българското участие наш млад изследовател попадна сред най-добрите. Припомняме, че той се нареди сред отличниците на България, които бяха наградени в края на октомври 2019-та от министъра на образованието Красимир Вълчев. През същия месец абитуриентът бе отличен и със сертификат за дебютен пробив в областта на компютърните технологии от президента Румен Радев.

Още един претендент за национална диплома излъчва Математическата гимназия и това е Александър Манев.

Списъка на отличниците допълва Георги Желязков от ЕГ „Пловдив”.  Георги тази година се класира за пет национални кръга на олимпиадите по английски, немски, български, философия и биология, нареди се на престижното второ място в света на Международната олимпиада по немски на Гьоте институт.

За почетното отличие са предложени също Катрин Гъркова и Цветомира Петкова от ЕГ „Иван Вазов“. Цветомира бе удостоена с почетния знак на елитното училище и независимо, че има немска езикова диплома, е решила да продължи образованието си в България. Катрин ще учи в Американския университет в Благоевград, а магистърската си степен смята да получи в Италия.