Стажант-лекарят от Медицинския университет се отзовава на призива на Инфекциозна клиника и става доброволец

„Само с всеобщи усилия ще победим този невидим враг”, казва шестокурсникът от Медицинския университет Симеон Личев. Стажант-лекарят е сред студентите от висшето училище, отзовали се на призива за доброволци, които да помагат на лекарите в Клиниката по инфекциозни болести и паразитология при УМБАЛ „Св. Георги“. Преди дни ръководителят на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при МУ и на Инфекциозна клиника проф. д-р Марияна Стойчева  алармира за нуждата от медицински кадри, за да обезпечи обслужването на пациенти със съмнения за COVID – 19. Тя призова студенти по медицина – V и VI курс, и студенти от Медицински колеж – III и IV курс, да проявят съпричастност и помогнат. В момента във връзка с разкриването на нови структури за борба с разпространението на коронавируса има неотложна нужда от медицински персонал, затова болниците набират доброволци от региона – лекари, стажант-лекари, медицински сестри, фармацевти и студенти.

„В момента, в който видях съобщението от проф. Стойчева, веднага взех решение да се включа на предната линия в борбата с COVID-19. Не бих се определил като доброволец, а по-скоро като бъдещ лекар, изпълняващ дълга си към хората”, казва Симеон Личев.

В момента той работи по няколко часа на ден в клиниката, а в останалото време стриктно спазва препоръките за самоизолация и ограничаване на социалните контакти.

„Дейностите, които извършваме аз и останалите колеги от курса, са с цел подпомагане работата на специалистите по инфекциозни болести. На този етап не се налага нещо по-специфично. Опитът, който получавам, не е ограничен само до пациенти, заболели от коронавирус, но и от други инфекциозни болести”, споделя младият лекар.

Той съветва всеки спазва инструкциите на Националния оперативен щаб и призовава желаещите да се включат към общата инициатива.

„Голяма е активността на нашите студенти да бъдат на предния фронт. Убедени сме, че е морален дълг на всеки български лекар да бъде на предния фронт, а стажант-лекарите са само на няколко месеца от завършването си и от полагането на Хипократовата клетва. Сега е времето, когато обществото има нужда от тях и те могат с делата си да докажат защо са избрали най-хуманната професия. Вярваме, че нашите стажант-лекари приемат опазването на живота и здравето на хората като свое призвание”, заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Припомняме, че Академичният съвет на МУ реши стажант-лекарите да продължат преддипломния си стаж по досега установения ред при спазване на указанията на Националния оперативен щаб.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.