Мартина и Лилия от Карлово представиха проекти на международно ученическо изложение

Две шестокласнички от Карлово се оказаха сред 12-те български деца, които имаха шанса да представят свои разработки на престижното международно изложение за ученически IT проекти в Дъблин, Ирландия. Мартина Дочева от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Лилия Дунеловска от СУ „Васил Левски“ под ръководството на учителите Антония Василева и Мария Дочева, разработиха проекта “Break the Fractions”. Идеята на шестокласничките е да помогнат на своите съученици от пети клас да научат по-лесно обикновените дроби, като се забавляват чрез компютърни игри.
Цялостният дизайн по оформлението, анимационните герои в клиповете, игрите и програмирането е изцяло авторско дело на двете момичета. Представители на различни фирми в областта на дигиталното образование поздравиха Лилия и Мартина за добре разработения проект.

Coolest Projects е световно изложение, което вдъхновява младото поколение дигитални творци.  Това събитие е комбинация между изложба и конкурс, и дава възможност на младежи между 7 и 17 години да представят своите идеи, да покажат творчество, технологични и предприемачески умения. В тазгодишното издание участваха почти 1000 деца със 700 проекта. Освен поле за изява, Coolest Projects е и място, в което децата създават контакти по между си. Лилия и Мартина намериха приятели в лицето на едно момиче от Япония, на отбора на Румъния и на представителката на Словения. Там се срещнаха и със своите връстници от Coder Dojo София.