Проекти на таланти от МГ събраха овациите на петата сесия на Ученическия институт на БАН. „Детска къща” на Кирил Василев улеснява работата на Комплекса за социални услуги за деца и семейства

Шестокласници съставиха мини речник на фразеологични словосъчетания, свързани с части от човешкото тяло. Проектът им бе представен на петата сесия на Ученическия институт на БАН през уикенда. Въпреки че са под възрастта за участие, Велислав  Борисов и Катерина Прончева от Математическата гимназия бяха допуснати да презентират изследването си, което заинтригува журито. Експертите бяха впечатлении от проучването на децата в областта на българския език, още повече, че са от Математическа гимназия, и им присъди специална награда за млади дарования. Техен ръководител е преподавателят им по български и литература Невена Ичевска. Под нейните напътствия те изследвали моделът за създаване, синонимите и антонимите, както и употребата на дадения фразеологизъм в литературата. Като например “виря нос”, “държа в ръцете си”, “крокодилски сълзи” и т.н.

Ученици от 8-и до 12-и клас от цялата страна представиха над 70 разработки в различни области на науката.

Награда за младо дарование получи още една шестокласничка от МГ – Демира Недева. Тя е носител на златни медали от международни олимпиади и математически състезания, а на научната сесия  представи „Обобщения на конфигурации с бутони и връзки с числата на Бел”. Неин ръководител е Мирослав Маринов – бивш възпитаник на МГ, който през 2014 година бе обявен за математическа звезда на Азия, а в момента студент в Оксфорд.

„На церемонията по награждаването акад. Петър Кендеров отбеляза, че комплексният победител в тази конференция е Математическата гимназия в Пловдив. Той подчерта и факта, че само при нас ученици, завършили вече учебното заведение, работят като ментори на  тези, които в момента се обучават”, коментира Невена Ичевска, която придружава пловдивските участници по време на конференцията.

Особен интерес предизвикал и проектът „Детска къща“ на Кирил Василев от 11 ж клас. Той е създаден за Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив, която обединява 6 центъра. Става дума за приложна програма, която представлява помощник при работата на социалните работници.Основните функции на програмата обхващат  добавяне на нов „случай“ – потребител на услуги в един от центровете, премахване и редактиране на негови данни, както и задаване на различни стойности по категории услуги. Към програмата е добавена и възможността за отпечатване на отделните списъци с информация на различните потребители, която включва имена.

„Тези центрове трябва всеки месец да съставят документи, справки и други административни дейности. Моят проект улеснява работата“, обясни Кирил. Програмата не само попълва месечното преброяване на потребители на центровете, но и премахва вероятността от грешки.

Впечатляващо и на високо научно ниво бе участието и на Василена Цветанова, чиято разработка е върху частен случай на задачата за Bin packing. Неин ментор също е бивш възпитаник на МГ – Калина Петрова, която в момента е студент по компютърни науки в ЕТХ, Цюрих.

11-класникът Димитър Чакъров впечатли журито с „Анализ на пълно хомоморфни програми”, а Емин Арифов – с комбинаторни задачи.

Преподавателят по български и летература Невена Ичевска с 11-класничката Никол Манолова, чийто проект спечели конкурса за лого на Ученическия институт.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.