Проекти на таланти от МГ събраха овациите на петата сесия на Ученическия институт на БАН. „Детска къща” на Кирил Василев улеснява работата на Комплекса за социални услуги за деца и семейства

Шестокласници съставиха мини речник на фразеологични словосъчетания, свързани с части от човешкото тяло. Проектът им бе представен на петата сесия на Ученическия институт на БАН през уикенда. Въпреки че са под възрастта за участие, Велислав  Борисов и Катерина Прончева от Математическата гимназия бяха допуснати да презентират изследването си, което заинтригува журито. Експертите бяха впечатлении от проучването на децата в областта на българския език, още повече, че са от Математическа гимназия, и им присъди специална награда за млади дарования. Техен ръководител е преподавателят им по български и литература Невена Ичевска. Под нейните напътствия те изследвали моделът за създаване, синонимите и антонимите, както и употребата на дадения фразеологизъм в литературата. Като например “виря нос”, “държа в ръцете си”, “крокодилски сълзи” и т.н.

Ученици от 8-и до 12-и клас от цялата страна представиха над 70 разработки в различни области на науката.

Награда за младо дарование получи още една шестокласничка от МГ – Демира Недева. Тя е носител на златни медали от международни олимпиади и математически състезания, а на научната сесия  представи „Обобщения на конфигурации с бутони и връзки с числата на Бел”. Неин ръководител е Мирослав Маринов – бивш възпитаник на МГ, който през 2014 година бе обявен за математическа звезда на Азия, а в момента студент в Оксфорд.

„На церемонията по награждаването акад. Петър Кендеров отбеляза, че комплексният победител в тази конференция е Математическата гимназия в Пловдив. Той подчерта и факта, че само при нас ученици, завършили вече учебното заведение, работят като ментори на  тези, които в момента се обучават”, коментира Невена Ичевска, която придружава пловдивските участници по време на конференцията.

Особен интерес предизвикал и проектът „Детска къща“ на Кирил Василев от 11 ж клас. Той е създаден за Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив, която обединява 6 центъра. Става дума за приложна програма, която представлява помощник при работата на социалните работници.Основните функции на програмата обхващат  добавяне на нов „случай“ – потребител на услуги в един от центровете, премахване и редактиране на негови данни, както и задаване на различни стойности по категории услуги. Към програмата е добавена и възможността за отпечатване на отделните списъци с информация на различните потребители, която включва имена.

„Тези центрове трябва всеки месец да съставят документи, справки и други административни дейности. Моят проект улеснява работата“, обясни Кирил. Програмата не само попълва месечното преброяване на потребители на центровете, но и премахва вероятността от грешки.

Впечатляващо и на високо научно ниво бе участието и на Василена Цветанова, чиято разработка е върху частен случай на задачата за Bin packing. Неин ментор също е бивш възпитаник на МГ – Калина Петрова, която в момента е студент по компютърни науки в ЕТХ, Цюрих.

11-класникът Димитър Чакъров впечатли журито с „Анализ на пълно хомоморфни програми”, а Емин Арифов – с комбинаторни задачи.

Преподавателят по български и летература Невена Ичевска с 11-класничката Никол Манолова, чийто проект спечели конкурса за лого на Ученическия институт.