Ученици от ОУ „Петър Берон“ изнесоха доклади на тема “Здрав дух в здраво тяло”, резултат от тримесечна изследователска дейност

Ученици от 6 б клас на ОУ „Петър Берон“ изнесоха научни доклади в Аудиторния комплекс на Медицинския университет, резултат от тримесечна изследователска дейност, осъществена под ръководството на  преподавателите им по български език Екатерина Стойчева и Недялка Демирева – по „Човек и природа“ и по химия и биология.

Темата, по която учениците работили, разделени в три екипа, е “Здрав дух в здраво тяло”, като задачата била да направят връзка между психичното здраве, емоционалното състояние и физическите заболявания. С помощта на учителите си те разработи своите презентации, базирани на задълбочени проучвания.

Момчетата и момичетата показаха завидни презентационни умения и познания, като разгледаха различните заболявания, тяхното лечение днес и в миналото, отделиха място и на народната медицина.

Екип номер 1 разгледа заболяванията, свързани с опорно-двигателна система, някои от които – като рахита, били познати още от древността. Известният гръцки лекар Соран от Ефес, един от главните представители на Методическото училище по медицина, който е практикувал в Александрия и впоследствие в Рим, съобщава за особен вид деформация на костите при бебета и малки деца още през I-II-ри век сл.Хр., поясниха шестокласниците. Проучванията им показали, че чемширът, известен още като комфри, е билка, се използва от дълги години в народната медицина за лечение на различни проблеми с опорно-двигателната система. Куркумата и босилекът също подпомагали опорно-двигателната система, а къпиновите листа подобрявали кръвообращението, тъй като били богати на калций, калий, магнезий и желязо, необходими за здравето на костите, ставите и мускулите.

Нервната система бе темата на втория ученически екип. Учениците проучили и представиха различни неврологични заболявания: мигрена, болест на Паркинсон, множествена склероза, епилепсия, менингит, енцифалит, хистерия. А на финала добавиха, че сред най-често използваните билки с успокояващо действие са валериана, дяволска уста, маточина, жълта комунига, лавандула. А като билките със стимулиращо нервната система действие посочиха върбинка, ранилист, китайски чай, челядник, жен-шен.

Заболяванията на полова система в съвремието и миналото, тяхното лечение и превенция бяха обект на изследването на третия екип от шестокласници. Те представиха и любопитни факти, които открили, че в древността хората са лекували заболяванията чрез четене на заклинания, гонели злите духове от телата на пациентите и използвали многобройни помади и мехлеми с билки, чесън и дори малко счукан кравешки рог, за да предотвратят инфекции, предавани по полов път.

Учениците се запознаха с учебната база на университета, а особен интерес предизвика музеят на медицината, в който откриха експонати, които бяха разгледали в докладите си.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.