Ученици от СУ „Св. Софроний Врачански“ избраха откъси от сборника с поучителни слова в инициатива по повод патронния празник на училището

Шестокласници направиха препис на “Кириакодромион, сиреч Неделник” от 1806 година на Софроний и така символично се свързаха с книжовната традиция на Българското възраждане. Инициативата на 6 в клас от СУ “Св. Софроний  Врачански” е по повод патронния празник на училището, което носи името на будителя, книжовник и духовен водач.

„Неслучайно предложих на децата да направят препис на откъси от сборника, защото Софроний утвърждава традицията за използване на говоримия език за книжовни цели, започната от дамаскинарите и Паисий. Самият поп Стойко Владиславов поставя началото на книжовните си занимания  с преписване на стари книги и ръкописи, наброяващи стотици страници. Хубаво е, а навярно и възпитателно, учениците да се почувстват софрониевци“, споделя мотивите си за инициативата преподавателят по български език и литература Ирина Даскалова. И припомня, че Софроний прави първия препис на Паисиевата “История славянобългарска”, пише първата автобиография в нашата литература и издава първата печатна книга на новобългарски език.

Ученици от 5 а клас, на които тя води часове по Гражданско образование, също решават да участват и избират да препишат поучителни слова, тематично свързани с големи християнски празници. Всеки от учениците работил в рамките на един учебен час. Предварително дискутирали за украсата на ръкописните книги, за винетките и заглавките.

„Целта беше да осмислят ролята на писменото слово преди и сега, да съпреживеят емоцията по преписването, което изисква упорство и постоянство и да формират на естетически вкус“, добавя Даскалова.

По повод патронния празник на училището отделните паралелки и випуски посетили спектакли на Кукления театър, гледали прожекция на филмите „Ботев“ и „Петя на моята Петя“.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.