IMG_8147

Златен медал от Националното състезание по фехтовка, кръг от купа „България”, спечели шестокласникът от ОУ „Кирил и Методий” в Марково Матей Матеев. На надпреварата с международно участие Матей грабна купата “Шампион на рапира” до 13 години и завоюва златото във възрастова група до 15 години. 12 годишният състезател тренира  в клуб „Тракия Пловдив”. Момчето ежедневно е на пътеката, затова стриктно разпределя времето си за уроци, домашни и тренировки.

Това съвсем не е първото му завоевание. Миналата година спечели златен медал от турнира по фехтовка за купа „Пловдив”, а когато е само шестгодишен, става вицерепубликански шампион в групата до 10 години.

Новата учебна година ще е петата му в училището в Марково,  където семейството му се премества да живее.  Талантливият състезател има вече сериозно спортно CV –  републикански шампион до 11 години и  три пъти вицешампион в групата до 13 години. Сред завоеванията му са също първи места на „Купа Арамис“ в Румъния до 11 и 13 години, европейска титла от шампионат в Нови Сад  за  момчета до 12 години и шесто място на Европейския  шампионат в София  за момчета до 14 години.

Въпреки че е изключително натоварен, Матей взима активно участие в училищните инициативи. В Деня на таланта, например, разказал на съучениците за различните видове оръжия, с които се практикува спортната фехтовка.  Освен че е майстор на фехтовалната пътека, Матей тренирал и тенис на корт.

Наред със завидните за възрастта му спортните успехи, той  е отличник и в училище, хвалят го преподавателите му. Сред любимите му е математиката, където също има извънучилищни изяви.  Участва в математически  състезания и олимпиади.

IMGмати (1)